Bart Geleijnse, afstudeerder van de bachelor Popacademie aan het ArtEZ Conservatorium in Enschede
naar verhaaloverzicht
19 juli 2022

Finals Popacademie: Shinen buiten de spotlights

“Ik vind het heel mooi als ik achter de schermen in dienst ben van een artiest. Dus muzikaal ondersteunen, bandleiding geven en aan het organisatorische deel werken”, horen we Bart Geleijnse in de onderstaande video vertellen. Bart heeft de bacheloropleiding Popacademie aan het ArtEZ Conservatorium in Enschede afgerond als een toetsenist. In de video zien we hem repeteren met een band en spreken over zijn ervaringen tijdens deze opleiding als ook over zijn afstudeerwerk. “Ik gebruik Chris’ EP-release als mijn afstudeermoment en dat zet ik samen met hem op. Daardoor ben ik bezig met niet alleen het muzikale deel, maar ook met het organisatorische deel. En daar komt veel bij kijken.”

Barts finals is een release show van anderhalf uur. Zo heeft hij een strijkersarrangement geschreven en samen met Chris nagedacht over hoe ze de live arrangementen tot stand laten komen.

Samenwerking boven concurrentie

Bart zegt dat in de opleiding Popacademie samenwerking boven concurrentie gaat. En dat zien we terug in de totstandkoming van de samenwerking tussen hem en Chris tijdens de lockdown. Vanwege de lockdown kon Bart niet meer live spelen en moest hij naar andere opties kijken. Vandaar dat hij destijds met Chris een samenwerking aanging voor het opzetten van een online release. Hij was opeens veel meer bezig met de organisatorische kant. En dat beviel. Zijn tip aan nieuwe studenten is dan ook: “Ga zo veel mogelijk netwerken. Zo leer je niet alleen veel studenten kennen, maar netwerken geeft je ook de mogelijkheid om veel nieuwe dingen uit te proberen. Denk aan management, educatie, productie. Zo ontdek je wat je echt leuk vindt.”

Ga zo veel mogelijk netwerken. Zo leer je niet alleen veel studenten kennen, maar netwerken geeft je ook de mogelijkheid om veel nieuwe dingen uit te proberen.

Bart wil zich de komende jaren nog meer innestelen in het werkveld. Hij wil op het podium staan met Chris en andere bands waarmee hij actief is. Of als toetsenist ingehuurd worden voor sessiebands. “Het zou gaaf zijn als over een X-aantal jaren een jongetje in het publiek zit die denkt, dat wil ik ook. Het is gaaf als mensen tegen je opkijken, maar ik ben altijd wel nuchter daarin. Want uiteindelijk doe ik wat ik leuk vind en waar ik hoop goed in te zijn.”

Word klaargestoomd voor een carrière in de popmuziek

Met de bachelor Popacademie in Enschede studeer je af met een eigen product op zak én met praktijkervaring en een relevant netwerk. De opleiding is onder andere onderscheidend door aandacht voor zowel instrumentbeheersing als management en educatie. Het onderwijs is fysiek en digitaal. Met het onlineonderwijs word je getraind op het internationale samenwerken. Zo krijg je tijdens de opleiding veel contacten met en werk in de internationale muziekindustrie. Ook werk je nauw samen met studenten van de bachelor MediaMusic, waardoor je meer kennis, faciliteiten en een groter netwerk bereikt. Jouw afstudeerproject is meteen ook je introductie in de popmuziek. Dat kan een performance zijn, maar ook een album, label of onderneming. Ga daarna aan de slag als muzikant met een eigen label of binnen een boekingskantoor.

Meer informatie over de bachelor Popacademie