naar verhaaloverzicht
18 augustus 2021

Marieke deelt haar ervaringen tijdens opleiding Docent Theater

Marieke van Schaik heeft de opleiding Docent Theater gedaan en in een video vertelt ze over hoe het nieuwe curriculum eruitziet en over de inspiratie achter haar afstudeervoorstelling. “We moeten ons houden aan drie onderdelen: onderzoek, context en project. Heel grofweg gezien, is onderzoek je scriptie. Context is je stage. En project is je voorstelling. Maar de vormen daarvan zijn allemaal losgelaten. In context moet je het werkveld in. In onderzoek ga je onderzoek doen en daar komt een product uit. En bij project zet je een project op en daar komt een product uit.”

Haar afstudeervoorstelling heet ‘Useless Mouths’ en het gaat over hoe de huidige generaties beïnvloed zijn door de moderne wereld. ‘Useless Mouths’ gaat over de zogenoemde nutteloze generatie. Grof gezegd de Gen-Z en Millennials, die door de grote maakbaarheid van de wereld een beetje verloren raken in de vrijheid die ze krijgen. En verward raken en prestatiedruk voelen. En hoe dit invloed heeft op je dagelijks leven.” Mariekes voorstelling is geïnspireerd op het gelijknamige stuk van Simone de Beauvoir. Marieke is van plan hierna een master te doen en ze wil zich focussen op het maken van educatie rondom voorstellingen: “Ik denk dat het heel interessant is om te kijken wat voor educatie we volwassenen aan kunnen bieden. Zodat ze niet de hele tijd hoeven te doen alsof ze een voorstelling begrijpen. Want dat is niet altijd zo. En dat mag.”

De opleiding Docent Theater Zwolle is uitgeroepen tot topopleiding door hbo-Keuzegids. Het leidt je op tot een artist educator in theatre and media met lesbevoegdheid. Je krijgt tools om te leren regisseren, vormgeven, filmen en produceren. Na de studie kan je voor het vak theater in alle onderwijsvormen lesgeven: het basisonderwijs, onderbouw en bovenbouw van het voortgezet onderwijs, beroepsonderwijs en volwasseneneducatie. Je kan ook als zelfstandig cultureel ondernemer aan de slag of als theatermaker, regisseur of workshopgever.

Meer info over Docent Theater