Qiongge Yan: herinneringen bouwen met noedels en rijst
naar verhaaloverzicht
3 september 2021

Afstudeerproject Interieurarchitectuur: ruimtes creëren met voedsel

Qiongge Yan studeert af bij de master Interieurarchitectuur (Corpo-real) bij ArtEZ in Zwolle met een ruimte die ze gecreëerd heeft met voedsel. In een video vertelt ze over haar manier om haar vroege jeugdherinneringen aan haar huis in China te integreren in een ruimtelijke beleving. Ze stelde zichzelf de vragen: “Wat kan ik met mijn voedsel doen? Kan mijn voeding gerelateerd zijn aan mijn jeugdherinneringen?”

Door de coronasituatie heeft Qiongge veel tijd thuis doorgebracht. Ze voelde zich elke dag angstig en ze had veel heimwee. Daarom probeerde ze zich via haar voeding met haar thuis in China te verbinden. Ze vertelt: “In mijn geboorteplaats maken wij regelmatig deze noedels. Het recept is van mijn moeder. Zij voegt zout en ei toe om het deeg elastischer te maken. Ik ben aan het onderzoeken of deze techniek ook werkt bij het gebruiken van noedels in ruimte.”

Qiongge geeft aan dat de master haar van gedachten heeft veranderd. Ze dacht eerst dat interieurarchitectuur meer te maken had met fysieke ruimtes, maar nu ziet ze dat een mentaal aspect daar ook deel van uitmaakt. Qiongge wil daarom met het ontwerpen van ruimtes niet alleen de focus leggen op het fysieke, maar ook op het mentale deel.

Bekijk het verhaal van Qiongge:

Tijdens de master Interieurarchitectuur bij ArtEZ wordt onderzoek verweven in de context van actuele maatschappelijke ontwikkelingen. Je doet onderzoek waarbij je je niet alleen verdiept in literatuur, maar ook aan de slag gaat met interviews, observaties, ontwerpend onderzoek en artistieke methoden. Je wordt aangemoedigd om over maatschappelijke kwesties na te denken en op basis van maatschappelijke trends te handelen door middel van ontwerp. Je leert om strategieën te ontwikkelen die inspelen op onze veranderende behoeften. Na de studie is het aan jou, als interieurarchitect, om na te denken hoe onze wereld eruit moet komen te zien met je ontwerpen. 

Ontdek meer over Qiongge en haar werk op haar portfolio pagina en op de Corpo-real website

Meer over master Interieurarchitectuur (Corpo-real)