Álvaro Munoz Perera, master Klassieke Muziek
naar verhaaloverzicht
27 juli 2021

Op zoek naar hernieuwde relevantie van klassieke muziek voor jong publiek

Violist Álvaro Munoz Perera studeert af bij de master Klassieke Muziek bij ArtEZ in Zwolle. In een video vertelt hij over zijn missie: erkennen dat klassieke muziek op zoek moet naar nieuwe manieren om jong publiek aan te spreken. “We moeten ons realiseren dat klassieke muziek het jonge publiek niet meer aanspreekt. We moeten rekening houden met de context en het jonge publiek om het te actualiseren. Ik ben me er nu bewuster van dat we even moeten stoppen, nadenken en aanpassen wat we aan het doen zijn.”

Álvaro vertelt dat hij zich voor zijn master gericht heeft op de podiumkunsten en hoe je die in klassieke muziek toepast. “Ik wil dat het publiek minder passief is en meer met mij communiceert. Daarom dwing ik ze om keuzes te maken tijdens het optreden. Het doel hiervan is dat het publiek nauwer betrokken is bij het optreden. Ze kunnen dicht bij mij komen en deze zoötroop ronddraaien. Ze kunnen rondlopen en bepalen hoe en wanneer ze me willen volgen. Ik geef ze geen aanwijzingen.” Hij zegt dat klassieke musici het publiek vertelt wat ze moeten doen. En met dit type optreden wil Álvaro het publiek juist meer keuzemogelijkheden geven.

Met de tweejarige Engelstalige master Klassieke Muziek in Zwolle leer je meer dan slechts je instrument beheersen. Je leert hoe je met verschillende doelgroepen communiceert. Je verkent nieuwe benaderingen van muziek en breidt het werkveld met hernieuwde relevantie. Je volgt geen traditionele vakken, maar krijgt praktijkgericht en pragmatisch onderwijs. Je krijgt de tools om jezelf te laten zien in een snel veranderende branche en maatschappij. Nadat je de master Klassieke Muziek afrondt, mag je de titel Master of Music (MMus) voeren.

Meer info over de master Klassieke Muziek