naar nieuwsoverzicht
29 november 2023

GESPOT: Werk van ArtEZ-alumna Iris van Herpen te zien in internationale expositie

Iris van Herpen exposeert haar werk in de internationale tentoonstelling bij Musée des Arts Décoratifs in Parijs, die werd geopend door Koningin Máxima. De Fashion Design-alumna heeft vijf jaar lang aan deze tentoonstelling gewerkt en nam Radio 1 mee naar de expositie.

Meer dan een mode-expositie

De expositie gaat verder dan een mode-expositie alleen. “Ik hoop dat deze expositie de blik op wat mode kan betekenen verbreedt. Sommige mensen zien mode echt puur en alleen als kleding. Ik denk dat het veel meer kan zijn dan dat.”

Mode kan een kunstvorm zijn, die zich verhoudt tot alle andere lagen van het leven om ons heen. Ik hoop dat mensen dat gaan voelen in de expositie.”
Iris van Herpen

Er zijn ook 80 sculpturen en kunstwerken te zien die door Iris en de curator geselecteerd zijn: “Dat zijn veel samenwerkingen, want ik werk vaak samen met mensen buiten mijn eigen discipline, van andere kunstenaars en architecten tot wetenschappers en biologen.”

Dichterbij het werk

Wat deze expositie zo bijzonder maakt, is ten eerste dat iedereen het werk met eigen ogen kan zien. Je hoeft er geen exclusieve uitnodiging voor te hebben, zoals bij een modeshow in Parijs. Daarnaast zal de expositie vijf maanden – een bijzonder lange periode – te zien zijn. Bovendien kunnen mensen heel dichtbij het werk komen. Iris: “De bezoekers gaan het proces zien, alle inspiratiebronnen en natuurlijk de stukken zelf. Dat maakt dat je nog veel meer kan voelen waar het werk vandaan komt.”

 

Bij een runway-show in Parijs gaat alles heel snel, dat is in een kwartiertje gedaan. Dat is een heel mooie ervaring, maar bij een expositie kom je nog veel dichterbij het werk.”
Iris van Herpen

Opening door Koningin Máxima

De expositie werd geopend door Koningin Máxima. Zij droeg een creatie die Iris speciaal voor haar ontwierp.

Ik ben trots dat ik mag assisteren bij de opening van dit retrospectief; een eerbetoon aan een Nederlandse kunstenaar van het allerhoogste niveau.”
Koningin Máxima

2025 in Nederland

Australië, Singapore, Los Angeles, Nederland… de expositie zal de hele wereld overgaan. In Nederland moeten we nog even geduld hebben: de expositie is hier in 2025 te bezoeken.

Fashion Design

Iris van Herpen studeerde af aan de opleiding Fashion Design in Arnhem. Deze bacheloropleiding behoort tot de beste modeopleidingen van Europa.