naar nieuwsoverzicht
14 november 2023

Creative Writing-alumnus Stef Hulskamp wint de Afstudeerprijs

Op vrijdagavond 10 november won Stef Hulskamp, alumnus van de opleiding Creative Writing aan ArtEZ in Arnhem, de Afstudeerprijs voor het beste afstudeerproject aan een Nederlandse of Vlaamse schrijfopleiding. Zijn winnende werk,  Big Time in the Sun, is een mix van proza en beeld en gaat over de onmogelijkheid van een happy end. Dit jaar was de negende keer dat de Afstudeerprijs werd uitgereikt.

Studenten van de opleidingen Woordkunst (Conservatorium Antwerpen), Beeld en Taal (Rietveld Academie Amsterdam), Writing for Performance (HKU Utrecht) en Creative Writing (ArtEZ Arnhem) werden afgelopen maanden uitgenodigd om hun afstudeerwerk, variërend van proza tot poëzie en van scenario tot scripts, in te sturen. Een onafhankelijke jury, bestaande uit Mathieu Charles (theatermaker), Michel Krielaars, (redacteur boeken bij NRC), Frances Welling (redacteur De Internetgids) en Aline Lapeire (programmamaker deBuren) beoordeelde deze teksten anoniem. Uit de inzendingen werden door de deskundige jury zes werken genomineerd, allen van de opleiding Creative Writing.

Big Time in the Sun

De jury noemt Big Time in the Sun “een buitenbeentje: een korte maar krachtige tekst in het Engels, die gebruikmaakt van typografisch spel en foto’s, en zich laat afpellen als een ui.” Het werk fascineerde en ontroerde de jury zo dat ze deze unaniem als favoriet bestempelden. “Als lezer val je in een soort stoere mop, om beetje bij beetje te ontdekken dat wordt teruggekeken op een huiveringwekkende periode”, aldus de jury.  

Primeur

Opvallend is dat dit de eerste keer is dat de prijs, die uitgereikt wordt aan Nederlandstalige schrijfopleidingen, gaat naar een Engelstalig werk. De jury benoemt dit als enige twijfelpunt, maar merkt op dat er over de gebruikte taal niets in het reglement staat, en vindt dat het werk op verschillende vlakken de sterkste tekst was. Wel moedigen zij Hulskamp aan om óók in het Nederlands te gaan publiceren.

Naar het publiek

Hulskamp ontvangt een geldbedrag dat beschikbaar is gesteld door de deelnemende opleidingen, en mag optreden op het Wintertuinfestival in april. Tevens werden fragmenten van de werken van alle zes genomineerden gepubliceerd op literair platform Notulen van het Onzichtbare, en mochten zij deelnemen aan de Nieuwe Types Industriedag voor literair makers en professionals. In de komende maanden staan alle genomineerden, inclusief de winnaar, geprogrammeerd op verschillende literaire festivals.

Genomineerden en winnaar, © Christiaan Schulte

Vorige winnaars

In voorgaande jaren werd de Afstudeerprijs uitgereikt aan Ceren Uzuner (ArtEZ 2022), Jutta Callebaut (2021), Tessa van Rooijen (ArtEZ 2020), Lissa Huissoon (ArtEZ 2019), Selin Kuscu (2018), Yelena Schmitz (2017), Lotte de Vos (ArtEZ 2016) en Jorina van der Laan (ArtEZ 2015).

Creative Writing

Beginnende schrijvers en verhalenvertellers die volwaardig schrijver willen worden, zitten goed bij de hbo-schrijfopleiding Creative Writing in Arnhem. Je krijgt daar de ruimte om te experimenteren met allerlei richtingen: van romans creëren tot schrijven voor Virtual Reality. Zo ondervind je wat jij je eigen wilt maken, waar je schrijfhart sneller van gaat kloppen en bovenal: wat schrijver zijn voor jou betekent.

Meer over deze opleiding