naar nieuwsoverzicht
25 september 2023

Impressie en winnaars van De Kunst van het Ontwerpen

Afgelopen vrijdag was ArtEZ de host van De Kunst van het Ontwerpen, dé wedstrijd voor aankomende kunsteducatoren en kunstdocenten. Studenten van bachelor- en masteropleidingen uit het hele land presenteerden hun kunsteducatieve ontwerp. Alle winnaars krijgen de mogelijkheid om (een deel van) hun ontwerpplan te publiceren in De Kunstzone. Een mooie springplank naar een breed publiek binnen de kunsteducatie!

Impressie

Het doel van de wedstrijd is de bijzondere expertise van toekomstige kunstdocenten als educatief ontwerp zichtbaar maken en dat is zeker gelukt! Na een inspirerende keynote van Inès Sauer, waren er acht sterke pitches van studenten, werd er swingend gespeeld door de band Roméo en is het hele event soepel aan elkaar gepraat en gehost door Nilay Ceber.

Proef de sfeer en bekijk de foto's.

En de winnaars zijn…

Bachelorprijs: Rosalinde van Malkenhorst en Benjamin Schermer

Rosalinde van Malkenhorst en Benjamin Schermer wonnen met Project Proefkonijn de Bachelorprijs een cheque van maar liefst €1000,-. Volgens de jury heeft dit ontwerpplan een mooi uitgangspunt vanuit één op één gesprekken met ouderen. Vanuit het idee dat in ieder mens een kunstenaar schuilt, is dit project ontwikkeld met en door ouderen. Er wordt geïnvesteerd in 10 bezoeken met 1 persoon in plaats van een groep, wat de mogelijkheid geeft voor het ontstaan van mooie werken die relevant zijn voor de ouderen zelf. Het ontwerp is conceptueel heel consequent met een autonoom karakter en visueel aantrekkelijk. Verder vond de jury het ontwerp innovatief en interessant dat er de ambitie is om met dit ontwerp uit te breiden naar andere doelgroepen.

Masterprijs: Margot van Ruitenbeek en Hedwig Visser

Margot van Ruitenbeek en Hedwig Visser wisten met Je hebt er (niet) zelf om gevraagd zowel de publieksprijs als de Master prijs te winnen. Ook zij hebben een cheque van €1000,- mee naar huis genomen. De jury is van mening dat dit een zeer compleet, mooi ontwerpplan is waar duidelijk goed over na is gedacht, met een belangrijk thema. Een kunsteducatief ontwerp over victim blaming in situaties van seksueel overschrijdend gedrag. Interessant dat het is gemaakt voor studenten van docenten opleidingen, want dat geeft het ontwerp de mogelijkheid om via de studenten ook impact te hebben op de leerlingen die zij als docenten (in de toekomst) gaan lesgeven. Daarbij vindt de jury het sterk dat er binnen het ontwerp veel aan veiligheid is gedacht en is het ontwerp heel verantwoord didactisch onderwijskundig opgebouwd en geformuleerd.

Publieksprijs: Shanti Kerstens en Paulien Kromwijk

Shanti Kerstens en Paulien Kromwijk (WDKA) wonnen de publieksprijs met Het Ver(zamel)haal

Guts&Glory Challenge: Kira Anzizu

Kira Anzizu mag de Guts&Glory Challenge aangaan met AANPASSEN. Volgens de jury heeft dit ontwerp een lovenswaardige visie, waarbij niet alleen de migrant zich aanpast, maar ook het ontvangende land. Vanuit een persoonlijke achtergrond heeft Kira Anzizu Huygen onderzoek gedaan naar het aanpassingsproces van migranten in Nederland. In haar ontwerp wordt door middel van theatrale ervaringen actief geoefend en gereflecteerd op ontmoetingen, vertrouwen, communicatie en meer.

Kira ontvangt een bedrag van €750,-  en als ze aankomende periode haar ontwerpplan voldoende uitwerkt, krijgt ze over een half jaar nogmaals €750,-. Bovendien mag ze volgend jaar plaatsnemen in de jury.

De Kunst van het Ontwerpen