naar nieuwsoverzicht
21 september 2023

Karel Martens, grafisch ontwerper en mede-oprichter Werkplaats Typografie wint BNO Piet Zwartprijs

De BNO Piet Zwart Prijs, een belangrijke oeuvreprijs voor Nederlandse ontwerpers, gaat dit jaar naar grafisch ontwerper Karel Martens, mede-oprichter van de ArtEZ masteropleiding Werkplaats Typografie en oud-docent bij de ArtEZ Academie voor Art & Design in Arnhem. In zijn ruim 60-jarige loopbaan rekte hij de grenzen van zijn vakgebied graag op.

Karel Martens studeerde in 1961 af bij Academie voor Art en Design. Na zijn afstuderen is hij jarenlang les blijven geven op de academie. In 1998 richtte hij de masteropleiding Werkplaats Typografie op. De Werkplaats Typografie is een is een tweejarige experimentele masteropleiding in grafische vormgeving gehuisvest in een eigen gebouw: een voormalig radiodistributiestation in Arnhem, gebouwd in 1937.  De opleiding fungeert als onderzoeksomgeving, waarin deelnemers de inhoud, doelstellingen en voorwaarden van hun eigen internationale en onafhankelijke ontwerppraktijk definiëren en hun artistieke, visuele en praktische kwaliteiten ontwikkelen. 

De jury uit grote bewondering voor het excellente grafisch ontwerpwerk van Karel Martens (1939). Inhoud en vorm sluiten steeds naadloos op elkaar aan in zowel vrij werk als werk in opdracht. Zijn lange loopbaan als typograaf en ontwerper omvat allerlei soorten opdrachten: affiches, boeken, belettering van gebouwen, maar ook postzegels, munten en telefoonkaarten. Zoals hij zelf benadrukt is er geen hiërarchie in soorten werk; een klein visitekaartje wordt net zo serieus benaderd als een complexe publicatie. 

Lees hier het volledige juryrapport

Werkplaats Typografie

Meer lezen over Werkplaats Typografie? Bezoek dan de website van deze experimentele grafische masteropleiding. Hier vind je niet alleen informatie over de opleiding, maar ook al het werk en onderzoek van huidige deelnemers en alumni.

BNO Piet Zwart Prijs voor Karel Martens in de media

In De Volkskrant verscheen dit artikel over Karel Martens, zijn werk en invloed op het grafische werkveld. Ook het Algemeen Dagblad schreef een artikel over Karel Martens en de BNO Piet Zwart Prijs. Bij dit artikel publiceerde het AD ook een video over het werk en leven van Karel Martens.

Vedische Mathematica, door Karel Martens