naar nieuwsoverzicht
31 mei 2023

Opnieuw hoge waardering voor ArtEZ van studenten in Nationale Studenten Enquête

Uit de Nationale Studenten Enquête (NSE) van 2023 blijkt dat ArtEZ-studenten ook dit jaar tevreden zijn over hun opleidingen, de faciliteiten en docenten. De resultaten van de NSE-enquête zijn vandaag verschenen en bieden ArtEZ ieder jaar weer waardevolle inzichten voor het verder ontwikkelen van het onderwijs. De meest opvallende punten van dit jaar staan hieronder voor je op een rij.

De highlights

  • Tevredenheid

    ArtEZ-studenten zijn meer tevreden dan studenten landelijk. Ten opzichte van vorig jaar zijn studenten ongeveer even tevreden. Er zijn kleine stijgingen of dalingen, maar niet significant.
  • Studiedruk

    De tevredenheid over studiedruk (detailscore bij kernthema Inhoud en opzet) is significant lager ten opzichte van de landelijke tevredenheid, maar een meerderheid (52,1%) van de ArtEZ studenten ervaart de studiedruk als precies goed.
  • Betrokkenheid

    De betrokkenheid bij de studie is bij ArtEZ-studenten meer ten opzichte van hbo-studenten landelijk. Studenten zijn het significant vaker eens met de stelling ‘ik ben regelmatig bezig met leren en ga met de lesstof aan de slag’ dan in 2022 (4,11 ten opzichte van 4,03). Ook is hier een groot verschil ten opzichte van hbo landelijk (4,11 ten opzichte van 3,59).
  • Afstemming studieonderdelen

    Belangrijk om aan te werken: studenten zijn significant minder tevreden over de afstemming van studieonderdelen op elkaar binnen het thema Inhoud en opzet.

Waardevolle feedback

Maarten Bremer, lid van het College van Bestuur, waardeert de input van de studenten: “Het doet me goed te zien dat onze studenten tevreden zijn over onze opleidingen, de faciliteiten en onze docenten. Sterker nog: zij zijn tevredener dan het landelijk gemiddelde. Wij denken dat dat ook komt door de hoge mate van betrokkenheid van onze studenten, wat ook uit de NSE blijkt. Hier ben ik trots op. Het is goed dat er ook kritische noten in staan, daar kunnen we alleen maar van leren. Zo is het een waardevol signaal dat wij beter kunnen kijken naar de afstemming van studieonderdelen op elkaar.”

Over de Nationale Studenten Enquête

De Nationale Studenten Enquête is een grootschalig landelijk tevredenheidsonderzoek dat jaarlijks wordt uitgevoerd onder studenten in het hoger onderwijs. Studentenoordelen laten zien wat de huidige studenten vinden van hun opleiding en hogeschool. Dit jaar gaven ruim 289.000 hbo- en wo-studenten hun mening over hun opleiding en onderwijsinstelling.

  • Alle praktische informatie over de NSE vind je op de website van Studiekeuze123.