naar nieuwsoverzicht
13 maart 2023

GESPOT: Fashion Design-alumni brengen fantasy naar de mode-industrie

Benji Nijenhuis en Nemo Cheminée leerden elkaar kennen tijdens hun eerste jaar aan de bacheloropleiding Fashion Design in Arnhem. Ze besloten samen te werken en hun eigen kostuumontwerpstudio op te bouwen: The Nightmare Disorder. Amsterdam Fashion Week schreef alles over wat ze de afgelopen jaren uitspookten.

Ontstaan van een visie

Benji en Nemo zijn niet alleen partners in het werk, ze zijn ook partners in het leven. Ze kennen elkaar sinds het eerste jaar van ArtEZ. Halverwege het derde jaar begonnen ze allebei aan een stage die hen een andere kijk gaf op wat ze willen toevoegen aan de mode-industrie. Nemo: "Voorheen hadden we allebei een heel sterk gevoel dat er niet veel meer toe te voegen is aan een industrie die al zo overprikkeld is. Tijdens onze stage kwamen we tot de conclusie dat we niet per se deel willen uitmaken van een bestaand ontwerpteam of willen werken voor de ontwerpers waar we stage liepen. We ontdekten dat we wel degelijk een stem hebben en dingen toe te voegen hebben die de moeite waard zijn om te onderzoeken."

Een merk oprichten

Benji: "Tijdens het afstudeerjaar begin je te merken waar de verschillende fascinaties van mensen liggen en hoe iedereen tegen het modesysteem aankijkt. Nemo en ik kregen altijd vergelijkbare feedback van docenten en kwamen er al snel achter dat we diezelfde visie op de industrie hadden. We vonden elkaar ook echt in onze manier van werken. Daardoor waren we samen veel gegroeid en besloten we dat we een eigen merk wilden opzetten."

Dromen over Tim Burton

Benji: "We proberen altijd een stap dichter bij de wereld van kostuums voor fantasiefilms te komen, want dat is het oorspronkelijke doel dat we hadden met The Nightmare Disorder. De ultieme droom is om kostuums te ontwerpen voor een Tim Burton-film. We zien de debuutcollectie als een portfolio voor de filmindustrie. Los daarvan zijn er veel dingen die we willen proberen, en we zullen ook doorgaan met het ontwerpen van International drag kostuums en interessante samenwerkingen manifesteren."