naar nieuwsoverzicht
30 januari 2023

Uitzending Helden van het Onderwijs bij ArtEZ nu terug te kijken

SBS liep een dagje mee bij ArtEZ voor de uitzending Helden van het Onderwijs. Wie spraken ze en waarover? Lees het hieronder en bekijk de aflevering!

Er lopen zo veel helden rond bij ArtEZ. Zowel studenten als docenten werken aan impactvolle projecten. SBS zette een paar van die mooie projecten in de spotlight.

Inclusief samenwerken binnen het theater

Het eerste project dat je in de uitzending ziet, is Inclusief samenwerken binnen het theater. Wanneer acteurs met en zonder een beperking samen op het toneel staan, levert dit prachtige theaterproducties op. “Dat zou iedereen moeten zien”, vertelt Cormac, hoofd opleiding van Docent Theater, aan SBS.

“Het is belangrijk om een leefbare samenleving te hebben waarin allerlei perspectieven getoond kunnen worden, verteld kunnen worden en dat we zo meer empathisch met elkaar om kunnen gaan.”
Cormac Burmania, hoofd opleiding Docent Theater

Transformative Artivism

Een ander project van de opleiding Docent Theater, is Transformative Artivism. Hier gaan studenten aan de slag met de vraag: Hoe kan kunst een rol spelen in conflicttransformatie? Twee studenten van de opleiding vertellen aan SBS hoe zij aan de slag gaan met verschillende communities in Belfast, om inclusief theater te maken en verhalen te vertellen die verteld móeten worden. “We hebben tijdens de opleiding veel mensen ontmoet die leven buiten de bubbel van theater. Het is fijn om naar buiten te treden en met mensen te werken die nog nooit op het podium hebben gestaan.”

“De maatschappelijke rol die wij als artist educator hebben, is voor mij het belangrijkste.”
Amjad Dwaer, student Docent Theater

Terry Akins

Terry Akins, oud-student Popacademie aan het Conservatorium in Enschede, was altijd bezig met een maatschappelijk belang én met zijn passie: pianospelen. Terry zette zich al vroeg in voor - nu inmiddels – 25.000 kinderen van gedetineerden en om de band tussen ouder en kind te herstellen. Daarnaast was hij bezig met het studeren van piano. Dat leken in eerste instantie twee aparte werelden. Maar door middel van de opleiding aan het Conservatorium van ArtEZ, heeft Terry een minor educatie en muziektherapie kunnen volgen en deze werelden bij elkaar gebracht. Dat zet hij nu in in het werkveld, door middel van lezingen of trainingen.

“Ik voelde me heel gesteund bij het Conservatorium van ArtEZ. Want er zijn heel veel mensen die met mij mee hebben gedacht over de tools die ik nodig had om mijn boodschap over te brengen.”
Terry Akins

Bekijk de uitzending