naar nieuwsoverzicht
16 januari 2023

Luistertip: Artur Jaschke's muziek playlist om je door je winterdip te helpen

Dat muziek een impact kan hebben op je humeur is voor velen helder: een liedje kan je opfleuren of juist dieper de put in trekken. Maar wat gebeurt er dan precies in je brein? In Toekomstmuziek brengt ArtEZ-lector, neurowetenschapper en jazzmuzikant Artur Jaschke in kaart wat er in onze hersenen gebeurt als muziek beluisteren of beoefenen. En een bonus: Jaschke ontwikkelde ook een playlist op Spotify met liedjes waarmee je je brein kunt prikkelen.

In Toekomstmuziek onderzoekt Jaschke specifiek wat improvisatie in muziek met ons brein doet. Hij kijkt zowel naar wat er gebeurt als muzikanten zelf improviseren, en naar wat er gebeurt als je improvisatiemuziek luistert. Waarom specifiek improvisatie? Omdat het nauw verweven met creativiteit en vrije wil; met hoe we leren en hoe we leven. Jaschke laat in Toekomstmuziek zien hoe je via muziek en improvisatie je brein kan trainen bij het maken van (meer) intuïtieve beslissingen.

Speciaal voor Toekomstmuziek stelde Jaschke een playlist samen op Spotify vol met improvisatie muziek, en muziek die prikkelt tot creativiteit. Je kunt de playlist hier beluisteren:

Luister playlist op Spotify

Nieuwsgierig naar het Toekomstmuziek? Bestel het boek via je lokale boekwinkel. Meer informatie over het boek vind je hier:

Meer informatie over Toekomstmuziek

Over het lectoraat van Artur Jaschke

Het ArtEZ lectoraat Music-Based Therapies and Interventions (MTI) is een unieke plek waarop hoger onderwijs samenkomt met innovatief onderzoek naar muziekgebaseerde therapieën en interventies. Het lectoraat draagt bij aan het vergroten van de erkenning voor, en het begrip van, het brede en dynamische vakgebied van muziektherapie.

ArtEZ lectoraat Music-Based Therapies and Interventions (MTI)