naar nieuwsoverzicht
24 november 2022

GESPOT: The Linen Project genomineerd voor de Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs 2022

De award, vernoemd naar de in inmiddels overleden Arnhemmer Dirk Zeldenrust, die tijdens zijn leven onvermoeibaar aandacht vroeg voor een groenere wereld, wordt voor de vijfde keer uitgereikt. The Linen Project is een onderzoeksproject van ArtEZ dat via lokaal verbouwde vlas de mogelijkheden voor een duurzame, lokale textielketen onderzoekt, en een eind wil maken aan de vervuilende fast-fashion industrie.  

De prijs wordt vrijdagmiddag, 25 november uitgereikt. De prijs bestaat uit 5000 euro, en 500 Arnhems Hert, een regionale munt.

Over the Linen Project

The Linen Project is geïnitieerd en opgezet door Pascale Gatzen. Zij initieerde samen met Crafts Council Nederland in 2018 the Linen Project . Hun doel: de lokale vlasteelt en linnenproductie nieuw leven in blazen. In het Linen Project komen boeren, textielfabrikanten en linnen-enthousiastelingen bij elkaar om samen lokaal vlas te telen, en linnen te weven, van zaadje tot eindproduct. Linnen wordt van vlasvezels gemaakt, vlas is een duurzaam gewas dat een rijke geschiedenis kent in Nederland. Het vlas van the Linen Project wordt verbouwd op verschillende kavels op de Veluwe en in Gelderland. De linnen doeken worden vervolgens in onder andere Arnhem geweven. Hoe lokaal wil je het hebben?

In the Linen Project wordt niet alleen onderzoekt hoe een lokale textielketen opgezet kan worden, maar ook hoe alternatieven voor de vervuilende mode-industrie eruit kunnen zien. 

De nominatie is al iets om trots op te zijn, maar mocht The Linen Project  de Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs 2022 daadwerkelijk ontvangen, dan werken we deze pagina natuurlijk bij!

Meer lezen over the Linen Project?

In dit verhaal lees je meer over the Linen Project, mode-onderzoek op ArtEZ, en waarom Pascale koos voor linnen en vlas

Bekijk de projectpagina van The Linen Project op artez.nl

Ga naar de website van The Linen Project

Volg The Linen Project op Instagram 

Meer over de Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs 2022

Artikel in de Gelderland over de genomineerden

Spelregels en ontstaan van Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs 2022