naar nieuwsoverzicht
16 september 2022

GESPOT: Lector Artur Jaschke ontwikkelt een noise cancelling couveuse voor kwetsbare baby’s

Geluid komt bij kwetsbare baby's in de couveuse veel harder aan. Toch worden juist die baby's aan veel te veel geluid blootgesteld. Piepjes van apparaten, zuurstofslangen en pratende mensen. ArtEZ Lector Artur Jaschke (Music-Based Therapies and Interventions) was te gast bij Spraakmakers om te vertellen over zijn zoektocht naar een noise cancelling couveuse. De Gelderlander schreef ook een artikel over dit onderzoek.

Het idee is dat deze couveuse storende geluiden buiten laat en gewenste geluiden, zoals een neuriënde ouder, binnenlaat. Want mensen die wel eens in een ziekenhuis zijn geweest, weten dat het niet bepaald stil is: biepjes, gezoem, ruis. In een couveuse klinken deze geluiden nog veel harder. Om een idee te krijgen van de geluiden die baby’s in een couveuse constant horen, heeft Spraakmakers in deze aflevering geluiden vanuit de couveuse opgenomen. Het geluid was zo overweldigend hard, dat zelfs de verplegers ervan schrokken.

Dat kan dus anders, vindt lector Artur Jaschke. Jaschke onderzoekt de effecten van geluid en muziek bij pasgeboren baby’s, en ontwikkelt een couveuse die eigenlijk een soort enorme noise cancelling koptelefoon is: een plek die alle ongewilde geluiden eruit filtert.

Benieuwd naar Jaschke’s onderzoek, en ook ervaren hoe het klinkt om in een couveuse te liggen? Luister dan onderstaand fragment terug via Radio 1 Spraakmakers.  De Gelderlander schreef ook een artikel over deze stille couveuses. Ook dit artikel vind je terug via onderstaande link (let wel: alleen toegankelijk voor abonnees) 

Artur Jaschke bij Spraakmakers

Artus Jaschke in de Gelderlander

 

Over het lectoraat Music-Based Therapies and Interventions

Het lectoraat Music-Based Therapies and Interventions onderzoekt hoe muziekgebaseerde therapieën breder ingezet kunnen worden. Denk hierbij aan onderzoek naar het positieve effect van muziek bij te vroeg geboren baby’s, Korsakoff-patiënten of mensen met Parkinson. Lector Artur Jaschke werkt nauw samen met de bachelor- en masteropleiding Muziektherapie van ArtEZ, en met verschillende (academische) ziekenhuizen. 

Ga naar de website van het lectoraat