naar nieuwsoverzicht
14 oktober 2021

VSBfonds beursen voor studenten ArtEZ

Drie studenten van ArtEZ hebben een VSBfonds beurs toegekend gekregen. Mike Meurs, Julia van Eijden en Simone van Saarloos werden geselecteerd en behoren tot de 168 beursalen. Het VSBfonds stelt beurzen beschikbaar voor studenten die na hun studie willen doorstuderen of een onderzoek willen doen in het buitenland. Daarbij zijn met name betrokkenheid bij de omgeving en motivatie belangrijk. 

Mike Meurs naar Londen voor master muziek 

Mike Meurs deed de bachelor Jazz & Pop in Arnhem met hoofdvak Compositie voor Film & Theater. Hij woont momenteel in Londen, waar hij een master volgt aan het Royal College of Music. “Ik vind het belangrijk om les te kunnen geven: dat wil ik graag gaan doen. Daarnaast wil ik mezelf verder ontwikkelen op gebied van orkestratie en productie. Het mooie van deze master is dat compositie, muziek en onderzoek aan bod komen en dat je kunt focussen op hoe je jezelf presenteert – en daarnaast op het lesgeven.” 

Voordat Mike aan zijn master begon, was hij al bezig met onderwijs. “Ik ben bezig met het opbouwen van een platform voor muziek en muziekles, wat steeds groter wordt.” Na zijn studie in Londen wil Mike dit platform verder uitbouwen. “Misschien kom ik dan terug naar Nederlands, misschien nog niet. Ik heb lang moeten wachten tot ik hierheen kon, vanwege corona een tussenjaar gehad: nu gaat alles weer een beetje open, en kan ik weer echt genieten, dingen meemaken. Ik weet het nog niet, maar in elk geval wil ik filmcomponist zijn, het liefst voor animatie. Dingen arrangeren.” Daarvoor is hij in Londen in elk geval aan het goede adres. “De bachelor bij ArtEZ was goed, maar wat kleiner – meer art house. Hier kom je ook de grote namen uit de industrie tegen, echte Hollywood-componisten: zo leer je hoe het daar werkt. Ik wil me verder ontwikkelen in de filmindustrie, maar waarschijnlijk in Europa. En wie weet, ook nog lesgeven.”  

Julia van Eijden naar Toscane voor werkperiode sculpturen  

Ook Julia van Eijden, die deze zomer afstudeerde bij AKI Fine Art Sculpture, heeft een VSBfonds beurs gekregen. Julia gebruikt de beurs voor een werkperiode in Italië, bij ‘La Meridiana, international school of ceramics’. Begin 2022 is het zover, dan vertrekt ze voor drie maanden naar Toscane. Ze gaat er een intensieve cursus volgen waarin ze zich verder kan verdiepen in draai- en stooktechnieken. Op die cursus zijn in totaal acht studenten toegelaten, die voor de werkperiode ook samen in een door La Meridiana gefaciliteerd huis kunnen verblijven.

Simone van Saarloos naar Californië voor PhD in Rhetoric 

Simone van Saarloos deed de master DAI Art Praxis (Dutch Art Institute). Ze heeft de beurs ontvangen voor een PhD in Rhetoric aan de University of California, Berkeley. “Ik heb een aanstelling voor minimaal vijf jaar en woon sinds de zomer in de East Bay / Ohlone land. Ik studeer vooral bij Fumi Okiji en doe momenteel vakken zoals Disability Theory & Anthropology bij Karen Nakamura en Laure Wilkie. Ook doe ik een vak Place Based.”  

Over haar uiteindelijke onderzoek kan Simone nog niet veel loslaten – dat zien we over een paar jaar. Wel kunnen we ondertussen alvast kennismaken met haar korte film ‘Apologies For Breaking In’, welke is geselecteerd voor screening op The San Francisco Transgender Film Festival (SFTFF) in november. 

 

Meer bursalen dan verwacht  

Dit jaar kregen 168 studenten een beurs uit totaal 467 aanvragen. Dat daar drie bursalen van ArtEZ bij zijn, is bijzonder: dan aantal ligt boven het verwachte quotum. Dit betekent dat de selectieprocedure zorgvuldig en aandachtig is verlopen en dat de aanvragen hoog hebben gescoord op maatschappelijke componenten. 

Over het VSBfonds 

Het VSBfonds stelt beurzen beschikbaar voor studenten die na hun studie willen doorstuderen of een onderzoek willen doen in het buitenland. Bij de aanvraag is betrokkenheid bij je omgeving en motivatie het belangrijkst. Er is één aanvraagronde per jaar.  

  • Meer info over VSB beurzen vind je hier.