Collectief Absoluut speelt DEBUUT. op Hoogte80

Toneelschool
ArtEZ Onderlangs 9, Arnhem

Afstudeervoorstelling van Catoo Post, Joppe Klein en Thom Vendrik van ArtEZ Toneelschool

DEBUUT. 

 

Sneller, sneller sneller, dat is het streven van onze tijd. Maar die snelheid bijbenen lijkt haast onmogelijk: stagnatie ligt onophoudelijk op de loer. Om daaraan te kunnen ontsnappen, gaan we op zoek naar een live alternatief voor de megalomane snelheid van de online feeds, trends en flitsbezorgers in deze digitale tijd. Hoeveel snelheid kan een mens aan?

Het jonge Arnhemse ABSOLUUT. geeft je geen enkele kans om op adem te komen. Met hun fysieke stijl, grootse effecten en adrenaline-pompende muziek maken ze de gekte van deze tijd voelbaar en zorgen ze voor een totaalervaring die je energielevel naar een hoogtepunt zal stuwen. Een herder zonder schapen, grootse gevechten met bizarre figuren en bombastische Tirol-techno; in DEBUUT. vliegt het spektakel je om de oren.

 

Synopsis

In de heuvels en dalen van een stilstaand landschap volgen we een herder op zoek naar diens schapen. In deze trage zoektocht komt de herder terecht bij een berghut om uit te rusten, maar wordt hier verstoord door een eindeloze stroom figuren: een flitsbezorger, een schansspringer, een groep energieke muzikanten en meer. Het moderne leven raast aan de stilstaande herder voorbij. Wanneer de herder in deze mensenstroom glimpen van diens kudde begint te herkennen, kan die niet anders dan meegaan in dit onophoudelijk tempo. Sneller en sneller wordt de herder meegesleurd in ruzies, avonturen en gedans, waarbij de herder soms even oog in oog komt te staan met diens favoriete schaap. De berghut lijkt een portaal naar nieuwe werelden en zonder het zelf te beseffen verliest de herder zich in een alsmaar stijgend ritme. We zien ook hoe de herder opbloeit en plezier haalt uit het avontuur waarin die terecht is gekomen; hoe die van de rondreizende figuren diens nieuwe kudde weet te maken. Wanneer uiteindelijk zowel herder als publiek uitgeblust, overprikkeld en onherkenbaar veranderd zijn, rest slechts nog een vraag: Hoeveel snelheid kan een mens aan?

 

Artistiek concept

We maken op collectieve wijze een voorstelling over de uitdaging om jezelf staande te houden in de snelheid en veelheid van de moderne wereld. Het wordt een fysiek theaterspektakel gedreven op muziek, waarvoor we inspiratie halen uit Tiroler-muziek die we combineren met hardstyle en techno. In de vorm is de voorstelling rauw en bombastisch. Door middel van theatrale effecten, stage-fight, een grote fysieke speelstijl en de muziek maken we het ervaren van de show intens; we maken het tempo van het leven voelbaar. We willen de snelheid, humor en energie van deze tijd inzetten als theatraal middel; zo bieden we een live alternatief voor de snelheid van de online feeds. We spelen deze voorstelling het liefst in de buitenlucht en laten ons inspireren door de mogelijkheden en beperkingen van een locatie. 

 

Wie wij zijn

DEBUUT. is de eerste professionele voorstelling van ABSOLUUT. We zijn een vijfkoppig Arnhems gezelschap bestaande uit Bram Flick, Joppe Klein, Tijn Luijben, Catoo Post en Thom Vendrik en hebben elkaar leren kennen tijdens onze opleiding aan ArtEZ Toneelschool. Als ABSOLUUT. vinden we de grootste kracht van theater om verschillend denkende mensen te kunnen verbinden. Ons doel is om een toegankelijke vorm van theater te creëren waar (juist) ook de onervaren theaterbezoeker volledig in kan opgaan. We proberen ons publiek samen te krijgen door ons te richten op de collectieve en zintuiglijke ervaring die hen bindt. We doen dit door gebruik te maken van effecten die verrassen, beelden die verwonderen en situaties te schetsen die tot collectieve herkenning leiden. We engageren ons publiek met onze grootse en fysieke stijl zodat ze - zittend op hun stoel - in beweging willen komen. We willen dat ons theater energie geeft, losschudt en de mensen aanzet iets te ondernemen. Qua speelstijl werken we vanuit het principe “show don’t tell”, omdat we vinden dat theater eerder een fysieke dan een hoofdelijke ervaring moet zijn. Met theatrale effecten zoals rook, valluiken en stage-fight maken we het ervaren van de show intens en overstijgen we het alledaagse. We zetten simpele middelen in om grootse effecten te bereiken en de sfeer van de locatie te versterken of te veranderen. Muziek is een grote inspiratiebron en leidraad in het vertellen van een verhaal en het overbrengen van een energieke dramaturgie. We mixen harde, beukende stijlen met de akoestische geluiden van onze instrumenten en stemmen.

 Hoogte80 Festival | Arnhem (h80festival.nl)

Disciplines

Theater

Ook interessant