Double bill: GASLIGHT, GATEKEEP, GIRLBOSS / THIS IS DEFINITELY NOT A STORY ABOUT WITCHES

Artisteducator in Theater Toneelschool
Theater Ins Blau Haagweg 6, Leiden

Eindvoorstelling Toneelschool en Artisteducator

Een verrassend warme namiddag in april. De zon schijnt zacht naar binnen op de vierde verdieping van een stijlvol ingericht Amsterdams grachtenpand. Een goedgeklede jonge man poetst nog snel even zijn Joseph Klibansky op. Hoewel hij een kalme indruk maakt, zijn de bewegingen scherp en driftig. Beneden maakt een jonge vrouw haar fiets vast aan een lantaarnpaal. Ze checkt haar eyeliner in de zijspiegel van een opladende Tesla en loopt met rechte rug het glimmende bordes op. De bel gaat. De man, die is aangekomen bij het boenen van zijn ingelijste openingsspeech van het laatste Boekenbal, schrikt op. Dat moet haar zijn.

In Gaslight, Gatekeep, Girlboss gaan een gevestigde en een ambiërende schrijver de strijd met elkaar aan op het gebied van kunst, machtsmisbruik en de angst voor de publieke schandpaal. Een scherp stukje zeitgeist waar met humor en schwung wordt gereflecteerd op macht, “het grijze gebied” en hoe als nieuwe generatie om te gaan met ingesleten problematiek.

Raf Stekelenburg (2000) en Teuntje Post (1998) leerden elkaar kennen op de vooropleiding De Noorderlingen in Groningen. Hier vonden zij elkaar in een gedeelde liefde voor maatschappijkritische, talige stukken, absurde types en droge humor. Na een paar jaar scheidden hun wegen omdat ze hun studie begonnen aan de toneelschool in Utrecht (Raf) en Arnhem (Teuntje). Gaslight, Gatekeep, Girlboss is hun eerste voorstelling, en tevens hun afstudeerwerk.

 In de voorstelling THIS IS DEFINITELY NOT A STORY ABOUT WITCHES geven drie jonge vrouwen; Fabiënne Rutten, Joëlle Vaartjes en Minne Thomas, in een concertante performance, stem aan hun feministisch perspectief op de West-Europese heksenjachten die plaatsvonden tussen de 15e en 18e eeuw.


“It’s the oldest fucking trick of toxic masculinity.”
In vurige teksten en door middel van humor bevragen ze de invloed van de heksenvervolging op de sociale, maatschappelijke en politieke posities van vrouwen toen en nu. Welke sporen hebben de heksenjachten achtergelaten in de huidige samenleving en in de levens van deze 3 vrouwen?


Op een moderne brandstapel proberen ze door middel van muzikale theatrale scenes, het huidige patriarchaat te deconstrueren en zoeken ze naar een herdefiniëring van de heks. In juli 2023 studeren Minne Thomas (Artisteducator in Theatre), Joëlle Vaartjes (Artisteducator in Theatre) en Fabiënne Rutten (Toneelschool) af aan de academie voor Theater en Dans van ArtEZ in Arnhem.

 

 

Deelnemende studenten

Teuntje Post, Minne Thomas

Disciplines

Theater