Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Nieuwe facetten van jezelf ontdekken

Nienke is industrieel productontwerper, maar in haar opleiding miste ze de creativiteit. In Liberal Arts vond ze die wel, en meer.

Nieuwe facetten van jezelf ontdekken

"Liberal Arts schreeuwde creativiteit. ArtEZ leek me sowieso een interessant instituut om even van te proeven. Ik nam contact op met mensen die het programma al hadden afgerond en vroeg naar hun ervaringen. Iedereen raadde mij het aan. Ik had genoeg motivatie om hiervoor te kiezen en geen moment spijt van die keuze gehad, integendeel!"

Diepe band

"Aan het begin is het programma best wel heftig, er komt in één keer veel op je af. Een volledig nieuwe groep met een mix van totaal verschillende mensen. Gelukkig werden we goed opgevangen door de docenten. Het mooie is dat, door het intensieve contact met elkaar, we erg betrokken waren met elkaar. Al snel heb je een diepe band met de andere deelnemers. Wat mij ook erg aansprak was de manier hoe we als groep werden opgenomen op de academie. We werden behandeld als studenten van ArtEZ, we mochten overal aan deelnemen en van elke werkplaats of atelier gebruik maken."

Voor mij was dit een life-changer. Een onvergetelijke ervaring die voelde als thuiskomen. Als iets dat ik altijd al heb willen doen.

De werkwijze van Liberal Arts is erg verfrissend. Daarin onderscheidt het zich van andere programma’s. Het hele programma is gericht op zelfontwikkeling vanuit jezelf in plaats vanuit een theorie of een tool. De begeleiding is persoonlijk en de colleges, bijvoorbeeld die van filosofie, zoeken erg de diepte op. Daarnaast worden er allerlei bronnen aangereikt die je kan gebruiken als inspiratie om een beeldend werk te maken. Door je te verbinden met en te reflecteren op je werk kom je tot nieuwe facetten van jezelf, zonder dat je je verplicht voelt om die diepgang op te zoeken. Dat is uniek."

Gewichten

"De handvatten die Liberal Arts mij geboden heeft, gebruik ik vandaag de dag nog steeds. Niet altijd bewust, maar wel als iets waar ik altijd naar terug kan gaan als ik dat wil. Wat mij inspireerde is wat docent Janeke Wienk zei in het tweede college: ‘Net zoals een duiker gewichten nodig heeft om tot diepte te komen, zo heb je voor het leven ook gewichten nodig om tot diepte te komen en die reiken wij je aan.’ Elk gewicht moet je bewust kiezen en serieus nemen, om zo tot diepte te komen."

Beter beslissingen maken

"In mijn dagelijks leven heb ik, in plaats van mijn eigen wilskracht te volgen, geleerd mijn eigen gewichten te kiezen, door te luisteren en te onderzoeken. Hierdoor kan ik beter beslissingen maken. Het brengt mij ook op nieuwe wegen die ik voorheen niet zag. Ook heb ik geleerd dat het belangrijk is om de diepte op te zoeken vanuit bronnen waarmee ik verbinding heb. Dit geeft ruimte aan je leven. Liberal Arts is voor mij een life-changer geweest. Een periode waarin ik mijzelf met de groep, de kunst en filosofen mocht verbinden. Een moment van thuiskomen.”