

# **ArtEZ NMT Training Schedule**

## **Central European Summer Time (CEST)**

<u>Asynchronous Components of Training</u> (can be completed after Training but before Final Test - within 30 days):

- 1. Basic Principles of Vocal Intonation Therapy (VIT)® Charlene Santoni
- 2. APT<sup>TM</sup> with Kathrin Mertel

## Saturday, September 20, 2025

8.30-8.45	Registration	
8.45-9.00	Introduction (.25)	
9.00-10.00	Intro to Principles of Neurologic Music Therapy® Recap (1)	
5-minute stretch		
10.05-10.30	Neuropathology Disease Review (.5)	
10.30-10.45	Break	
10.45-12.00	Transformational Design Model (TDM)™	
5-minute stretch		
12.05-13.00	Speech/Language (1)	
13.00-13.45	Lunch	
13.45-15.45	Speech/Language (2)	
15.45-16.00	Break	
16.00-17.05	Speech/Language (1)	
5-minute stretch		
17.10-18.00	Rethinking the Role of Music in Neurodevelopmental Disorders (.75)	

### Sunday, September 21, 2025

8.30-8.45	Registration
8.45-9.00	Introduction (.25)
9.00-10.30	Speech/Language Clinical Practice (1.5)
	5-minute stretch
10.35-11.45	Speech/Language Presentations (1.25)
11.45-12.00	Break
12.00-13.00	Cognitive Techniques (1)
13.00-13.45	Lunch
13.45-15.45	Cognitive Techniques (2)
15.45-16.00	Break
16.00-18.00	Cognitive Techniques (2)



#### Monday, September 22, 2025

8.30-8.45	Registration	
8.45-9.00	Introduction (.25)	
9.00-10.00	Cognitive Techniques Practice Session (1)	
10.00-10.45	Cognitive Clinical Presentations (.75)	
10.45-11.00	Break	
11.00-12.15	Patterned Sensory Enhancement (PSE)® (1.25)	
12.15-13.00	Therapeutic Instrumental Music Performance (TIMP)® (.75)	
13.00-14.00	Lunch	
14.00-14.45	Sensorimotor Practice Session I (PSE®, TIMP®) (.75)	
5-minute stretch		
14.50-15.35	Sensorimotor Practice Session II (PSE®, TIMP®) (.75)	
15.35-15.45	Break	
15.45-17.00	NMT <sup>TM</sup> Techniques with Developmental Disabilities (1.25)	
	5-minute stretch	
17.05-18.00	Gait Assessment (1.25)	

#### Tuesday, September 23, 2025

8.30-8.45	Registration	
8.45-9.00	Introduction (.25)	
9.00-10.30	RAS® Gait Training (1.5)	
10.30-10.45	Break	
10.45-11.45	RAS® Gait Training (1)	
11.45-12.30	RAS® Practice Sessions (.75)	
5-minute stretch		
10 25 12 15	W II. O. P. A. (75)	

- 12.35-13.15 Wrap Up, Q&A (.75)
  - The Final Test and Course Evaluation will be posted to the training materials page immediately following the training
  - Participants will have 30 days to complete the Final Test and Course Evaluation

This International Training Program of the Academy is endorsed by the World Federation of Neurologic Rehabilitation (WFNR), by the European Federation of Neurorehabilitation Societies (EFNS), and the International Society for Clinical Neuromusicology (CNM). Training is also approved by the U.S.Certification Board for Music Therapists (CBMT) as advanced provider for Continuing Music Therapy Education (CMTE) credits [The Academy for Neurologic Music Therapy, #P-105, maintains responsibility for program quality and adherence to CBMT policies and criteria].

The 31-hour Institute will provide the board-certified music therapist with 37 CMTE credits that can be applied towards recertification. Your certificate of completion can be submitted as proof of your attendance and participation. Completion of this course does not ensure that the participant is currently a Board Certified Music Therapist (MT-BC). Verify music therapy board certification status at <a href="https://www.cbmt.org">www.cbmt.org</a>