Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Mark Steenbergen

Interieurarchitectuur
Mark Steenbergen
Mark Steenbergen

Ongeleid projectiel  

Wat een bewegend woonobject zijn unieke definitie geeft, is dat het een ongeleid projectiel is. Een ding wat zijn eigen weg gaat en onvoorspelbaar beweegt, hoewel het toch in patronen draait en op de impulsen van de wind beweegt. Je moet elke dag opnieuw je huis zoeken, waardoor je uit de vanzelfsprekendheid wordt gehaald van je dagelijks bestaan en zo herwaardering krijgt voor je woonplek. Het object kan transformeren: met het zeil omhoog vangt die veel wind en waait het huis gemakkelijk weg, het is dan een ongeleid projectiel; met het zeil omlaag, wordt er een schuilplaats gecreëerd om in te kunnen wonen. 

Visie 

Wat betekent snelheid voor een ruimtelijke ontwerper?  

Als motorrijder heb ik een passie voor snelheid. Die passie komt terug in mijn ruimtelijke ontwerpen. Snelheid is relatief. Op de motor is honderd tot tweehonderd kilometer per uur snel, maar van een gebouw verwachten we niet dat het zich beweegt. Kun je dat ook snelheid noemen? 

We zijn de snelle mens van de 21e eeuw, wat wil zeggen dat we worden gebombardeerd met informatie en praktisch alles binnen handbereik ligt. We belanden hierdoor in een sleur waarin we onrustig zijn, niet meer zelf nadenken en dus alles op de automatische piloot doen. Door die manier van leven denken we niet meer na over onze woonplek en missen de waardering. We moeten uit die sleur die ontstaan is door snelheid in ons leven.  

We kunnen niet meer zonder snelheid en toch willen we ervan bevrijd worden.   

Snelheid is gek genoeg ook het middel waardoor we weer uit die sleur kunnen komen. Ik wil snelheid op een andere manier inzetten dan de manier waarop we onrustig worden. Snelheid zorgt voor een focus (blik), die maakt dat we opnieuw en anders naar de wereld kijken. Wanneer we ons met hoge snelheid voortbewegen kunnen we nergens bij stil staan. Maar als we vanuit de beweging tot stilstand zijn gekomen, zijn we als het ware gereset 

IN_mark steenbergen_foto site 05
Mark Steenbergen

 

IN_mark steenbergen_foto site 04
Mark Steenbergen

 

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Contact : redactie@artez.nl