Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Mara Beijering

Interieurarchitectuur
IN_Mara_Beijering_foto site 01
Mara Beijering

Eindwerk: Sensoff 

Vanuit een handgemaakt detail ontwerp ik naar een groter geheel en onderzoek de mogelijkheden van het materiaal. Hierbij is textiel een steeds belangrijkere rol gaan spelen in mijn ontwerpen. Door gebruik te maken van stoftechnieken, zoals het maken van vouwen of plooien, kan ik ruimtelijkheid met textiel creëren of suggereren. Die flexibiliteit en tactiliteit van textiel kan onze behoefte naar bescherming, intimiteit en flexibiliteit bevredigen, in tegenstelling tot de bestaande architectuur. 
Mijn ontwerp biedt zo’n textiele ruimte voor mensen met migraine, zoals ikzelf. Aspecten als houding, filtering van licht en geluid, groen licht en verkoeling zijn hierbij essentieel.   

Scriptie: Ontwerpen om te verbinden

In mijn scriptie heb ik onderzocht hoe ik als ontwerper ervoor kan zorgen, dat mensen zich weer emotioneel verbonden voelen met objecten (hun bezittingen) en zich er meer aan gaan hechten. Ik heb me daarbij onder andere verdiept in de factoren die er toe geleid hebben dat we in een wegwerpmaatschappij zijn beland, hoe andere ontwerpers met ditzelfde onderwerp omgaan, hoe bepaalde meubels worden ervaren en hoe die emotionele band te versterken is.  
Het wordt namelijk steeds belangrijker voor onze eigen emotionele gemoedsrust en ook voor het milieu, om goed te leren omgaan met de middelen die beschikbaar zijn. Ik zie een directe lijn tussen de liefde voor het meubel en bewust koopgedrag, zodat we leren langer met onze spullen te doen.   

Visie

Textiel en modeontwerpers als Winde Rienstra, Iris van Herpen, Alexander McQueen en Jean-Paul Gaultier hebben mij altijd al gefascineerd en geïnspireerd. Iets vervaardigen van textiel heb ik ook al van kleins af aan van huis uit meegekregen. Het is een ambacht dat binnen de familie steeds weer is doorgegeven aan de volgende generatie; van mijn oma, naar mijn moeder, aan mij.  
Tijdens mijn opleiding ben ik textiel steeds meer gaan zien als een verloren bouwmateriaal. Ik wil blijven ontdekken wat hierbij de mogelijkheden zijn van het textiel in combinatie met stoftechnieken, die nu vooral in de mode gebruikt worden. Hierbij heb ik ontdekt dat ik door het gebruik van stoftechnieken, ruimtelijkheid kan creëren en suggereren. Bepaalde stoftechnieken geven het textiel ook meer stevigheid, waardoor het mogelijk is om er ruimtes mee te maken, maar tegelijk blijft het zijn zachtheid, beweeglijkheid en verplaatsbaarheid behouden. Die aspecten maken het gebruik van textiel in deze tijd interessant. Millennials hebben namelijk steeds minder behoefte aan vastigheid. In 2024 zullen die millennials 75% van de bevolkingsgroep uitmaken. Er zal dus steeds meer vraag komen naar flexibele en verplaatsbare ruimtes. Gelijktijdig hebben ze wel meer behoefte aan het gevoel van bescherming, intimiteit en warmte. In vergelijking met de bestaande architectuur, met zijn hardere vormen en materialen, maar ook zijn vastigheid, zouden textiele ruimtes hier nieuwe mogelijkheden in kunnen bieden.  
 
Die eigenschappen van textiel en andere eigenschappen, zoals geluiddemping en filtering van licht, zijn ook gunstig voor mensen met migraine. Zelf heb ik al jaren regelmatig last van migraine en met mij ruim 2,5 miljoen andere Nederlanders. Er is nog veel te behalen als het gaat om verzachting van migraine in ruimtelijke vorm. Mijn ontwerp ‘Sensoff’ biedt die vorm van verzachting. Hierbij ben ik aan de hand van mijn behoeftes tijdens een migraine-aanval, gaan onderzoeken hoe ik dit als een textiele ruimte kan realiseren. De aspecten houding, filtering van licht en geluid, groen licht en verkoeling zijn hierbij essentieel. Door het gebruik van textiel en stoftechnieken heb ik deze aspecten erin verwerkt. Ook verplaatsbaarheid is voor mijn ontwerp belangrijk, zodat men het op meerdere plekken kan gebruiken. ‘Sensoff’ is op te vouwen tot tas, zodat men het makkelijk met zich mee kan nemen naar een andere locatie.

IN_Mara_Beijering_foto site 04
Mara Beijering

 

IN_Mara_Beijering_foto site 03
Mara Beijering
IN_Mara_Beijering_foto site 02
Mara Beijering


 

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Contact : redactie@artez.nl