Lectoraat Modevormgeving

Dit lectoraat stimuleert en draagt bij aan de ontwikkeling van de theoretische context rondom mode door onderzoeksprojecten.

Eindexpositie ArtEZ Fashion Masters 2014

Wat doet het lectoraat Modevormgeving?

Het lectoraat Modevormgeving beschouwt mode als een van de belangrijkste culturele fenomenen in onze visuele cultuur. Achter de kunstmatig veranderende modetrends proberen zij de diepere betekenis van veranderende sociale behoeften te vinden, of nieuwe inzichten en concepten. Het Modelectoraat stimuleert en draagt bij aan de ontwikkeling van de theoretische context rondom het fenomeen mode. Dit doet het lectoraat met onderzoeksprojecten, een nieuw theoretisch curriculum voor modeonderwijs en via (inter)nationale publicaties zoals De Macht van Mode, Global Fashion, Local Tradition, Mode & Accessoires en De Nieuwe Man.

José Teunissen

José Teunissen, voormalig lector Modevormgeving bij ArtEZ, is per 1 januari 2016 aangesteld als dean van het College of Fashion van University of Arts in Londen. Zij blijft als visiting professor verbonden aan het lectoraat Modevormgeving en het Center of Expertise Future Makers. Lucie Huiskens is programmamanager van Future Makers.

José Teunissen is daarnaast visiting professor bij University of the Arts London. Zij studeerde Nederlandse taal en filmstudies en is gespecialiseerd in de vertelfunctie van kostuums in films. Zij doceerde aan de kunstacademie in Tilburg en aan de Universiteit van Amsterdam, in Utrecht werkte ze van 1998 tot 2007 als curator mode en ook nu nog is zij regelmatig curator voor modetentoonstellingen. Ze is bestuurslid van Dutch Creative Council.