Lectoraat Mode

Dit lectoraat stimuleert en draagt bij aan de ontwikkeling van de theoretische context rondom mode door onderzoeksprojecten.

Eindexpositie ArtEZ Fashion Masters 2014
Eindexamenwerk op eindexpositie ArtEZ Fashion Masters

Wat doet het lectoraat Mode?

Het Modelectoraat beschouwt mode als een van de belangrijkste culturele fenomenen in onze hedendaagse maatschappij. Het lectoraat stimuleert en draagt bij aan de ontwikkeling van de theoretische context rondom het fenomeen mode. Dit doet het lectoraat met onderzoeksprojecten, een nieuw theoretisch curriculum voor modeonderwijs en via (inter)nationale publicaties. Sinds 2012 leidt het lectoraat de onderzoeksagenda van CLICKNL voor mode en textiel, waarbij een stevig netwerk van onderzoekers, onderwijsinstellingen en bedrijven is ontwikkeld. In 2015 werd samen met het lectoraat E| |scape van Dr. Jeroen van den Eijnde het Centre of Expertise Future Makers geïnitieerd, dat zich richt op ontwikkeling en toepassing van nieuwe materialen en maakprocessen in mode en design. Deze organisatie heeft inmiddels meer dan een miljoen euro aan onderzoeksprojecten in de portefeuille.

Daniëlle Bruggeman

Als cultuurwetenschapper promoveerde Bruggeman in 2014 op haar onderzoek More Than Meets the Eye: Dutch Fashion, Identity and New Materialism aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Het promotieonderzoek van Bruggeman was onderdeel van een grootschalige wetenschappelijke samenwerking op het gebied van mode in Nederland, ‘Dutch Fashion Identity in a Globalised World’; een vierjarig, door NWO gefinancierd onderzoek van de Radboud Universiteit, ArtEZ, Saxion Hogescholen en de Universiteit van Amsterdam.

Bruggeman heeft als missie om vanuit het Modelectoraat een research community te bouwen om de grote uitdagingen voor de toekomst van de mode in gezamenlijkheid te onderzoeken. Om een positieve bijdrage te kunnen leveren aan het denken over mode, de toekomst van het modesysteem en de veranderende maatschappelijke, economische en technologische ontwikkelingen.