Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

‘Land is een onderwerp dat telkens terugkeert in mijn werk’

Dit video-interview maakt deel uit van het LAND-project, over klimaatverandering, eigendom, territorium en kolonialisme en hoe deze dingen zich tot elkaar verhouden.

‘Land is een onderwerp dat telkens terugkeert in mijn werk’

Edward Clydesdale Thomson is een Schots / Deense kunstenaar gevestigd in Rotterdam. Samen met Priscila Fernandes is hij hoofd BEAR Fine Art bij ArtEZ. Land is een onderwerp dat telkens terugkeert in zijn werk. Voor Thomson is land een onderwerp met allerlei aspecten, van concrete politieke tot meer romantische ideeën over esthetische of sociale waarden. Voor hem is land de drager waarmee hij bepaalde onderwerpen naar voren kan brengen.

Het werk dat Thomson in Zweden maakte, ging over de maatschappelijke relatie tot land vanuit culturele, sociologische, ideologische en esthetische perspectieven. Deze periode van werk en onderzoek begon tijdens een langdurig verblijf in Stockholm, waarin zijn aandacht uitging naar de Zweedse bossen. Het bos, dat gewoonlijk een tweeledige rol van exploiteerbare hulpbron en gekoesterd cultureel symbool heeft, neemt een centrale positie in binnen de Zweedse samenleving. Het wordt echter zelden besproken als een esthetische uitdrukking van een bepaalde ideologie.

Dit video-interview maakt deel uit van het LAND-project, over klimaatverandering, eigendom, territorium en kolonialisme en hoe deze dingen zich tot elkaar verhouden. Kunnen we begrijpen hoe we in de huidige precaire situatie zijn gekomen? Wat betekent ‘eigendom’ voor onze relatie met elkaar en met het land?

Video gemaakt door Irene Constandse en Kees Veling, in opdracht van ArtEZ studium generale. ArtEZ studium generale cureert en organiseert bijeenkomsten, lezingen, trainingen, podcasts en publicaties over de stand van zaken en de relatie met de hedendaagse uitdagingen, variërend van directe maatschappelijke vraagstukken tot gewaagde abstracte concepten.