Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

“Kunst is bij uitstek een middel voor reflectie op jezelf."

Leoni is werkzaam in de psychiatrische jeugdzorg. In Liberal Arts vond ze manieren om de vragen ‘Wat wil ik nu echt?’ en ‘Welke vervolgstap past bij mij?’ te kunnen beantwoorden.

 

“Kunst is bij uitstek een middel voor reflectie op jezelf."

“Lang dacht ik dat ik een programma wilde volgen dat puur op werk gericht was. Maar er was er ook veel gebeurd in mijn persoonlijk leven. Er speelden vragen als: Wat wil ik nou echt? Welke vervolgstap past nu bij mij? Ik wilde me los kunnen maken van het presteren en ontwikkelen op werkniveau, en gaan naar wat voor mij in essentie belangrijk is. Liberal Arts paste daar ideaal bij, omdat ik eerder al ervaren had dat er kracht zit in beeldend werken."

Kanteling in mijn denken

"In het leven groeien we vaak op met allerlei verwachtingen en doelen. In dit programma worden die weggehaald; dat geeft ruimte tot de vraag wat je zelf echt wilt. Bij Liberal Arts moet je niks. Je doet de dingen omdat je daar ruimte in jezelf voor hebt. Dat was voor mij een hele fijne manier van werken en gaf een kanteling in mijn denken. Ook het gebruik van materialen en de verschillende vormen om die te gebruiken, doet een ander appél op je dan wanneer je alleen woorden gebruikt. Het gaat niet alleen over werk maken, maar juist over het betekenis geven daarvan; ‘hoezo is dit lelijk?’ ‘Als ik geen gezichtsvermogen meer zou hebben, zou het dan nog steeds lelijk zijn?’ Blijkbaar is er meer dan alleen esthetische waarde. En wat die waarde is, vind je in jezelf."  

 

Een moment van verstilling en bezinning. Waarbij een omgeving van totale verwachtingsloosheid, nieuwe mogelijkheden opent om jezelf te (her)ontdekken. De focus gaat van buiten naar binnen.

Loslaten en mogen loslaten

"Ik heb geleerd dat ik ook kan werken en veel voor elkaar kan krijgen zonder dat er van alles moet. De motivatie wordt intern in plaats van extern. Persoonlijk heb ik veel gehad aan de gesprekken met de docenten. Hoe zij hun vakken toepassen in hun leven, en hoe ik dat kan toepassen in mijn eigen leven. Hierdoor heb ik geleerd om te werken vanuit wat ik belangrijk vind en vanuit mijn eigen waarden en motivatie. Een voorbeeld van zo'n gesprek is die keer dat ik samen met docent Wendy Janssen een kunstwerk beschouwde; het werk raakte ons beiden. Daardoor kwam er een gesprek op gang over de fase van ons leven. We kwamen op loslaten en het mogen loslaten. Dat gesprek heeft op mij zo veel impact gemaakt. Ik besefte hoeveel ik van mijzelf wil, moet en verwacht. Er zit schoonheid in het loslaten daarvan en dingen te laten zijn zoals ze zijn. Kunst is bij uitstek een middel voor reflectie op jezelf."

Way of life

"Het programma leert je een nieuwe ‘way of life’. De dingen die ik heb geleerd over mijzelf, hebben me een nieuw soort bewustwording gegeven die ik elke dag met mij meeneem. Ik heb geleerd om mijzelf en de omgeving op een andere manier te bevragen.”