discover

Graphic Design

De onwerkelijke lichting 2020

Vrijdag 13 maart halen studenten hun spullen uit de studio’s en de academie sluit zijn deuren voor onbepaalde tijd.

Na 106 dagen ontmoeten we elkaar weer voor eerst bij het Graphic Design examen in de kantine. Het is vrijdag 26 juni. Niet iedereen legt het examen af, maar we zijn er allemaal; examenkandidaten, klasgenoten en de docenten.

Het examen in een aangepaste vorm; we kijken naar 10 minuten films waarin de examenkandidaten hun project tonen om daarna met ons in gesprek te gaan.

Terwijl we kijken en luisteren, besef ik me steeds meer wat we de afgelopen tijd gemist hebben. Werken in de studio’s en werkplaatsen. Leren van en met elkaar. Elkaar zien ten voeten uit. Een spontaan gesprek. Werk vasthouden, schuiven, afdekken, ophangen, draaien en voelen. Hangen in de binnentuin, filosoferen, discussiëren, piekeren en lachen.

Het examenjaar bestaat uit drie delen. De stage, waar je ervaring opdoet in de praktijk. De scriptie, een onderzoek naar de betekenis van de grafisch ontwerper in relatie tot ‘Human Matters’. En het beeldend eindwerk, waar alle ervaring en kennis bij elkaar komt en wat de kroon is op je academiecarrière.

Juist dat laatste deel viel precies in deze ‘onwerkelijke’ periode. De studenten verplaatsten zich van de studio’s op de academie naar hun kamer of ouderlijk huis. Vanaf dat moment moeten ze alles uit zichzelf halen met hun 2D docenten op afstand.

En zij hebben ‘het’ gedaan, anticiperend op de nieuwe werkelijkheid. Naar hun onderzoek gekeken met de vraag hoe ze konden aansluiten. Of gewoon doorgegaan met waar ze mee bezig waren met het vertrouwen dat deze tijd weer voorbij gaat.

Anticiperen, reageren, oplossingen aandragen in goede en minder goede tijden, dat is het vak van een grafisch ontwerper. De lichting 2020 toont dat in mooie krachtige ‘Human Matters’ projecten.

Wij wensen hen een werkelijke mooie toekomst, wetende dat zij wezenlijk bijdragen zijn aan de creatieve industrie, die in de afgelopen 106 dagen nauwelijks is gezien.

Marijke Meester,
hoofd Graphic Design

Lichting 2020