discover

Interieurarchitectuur

Het verlies van onschuld

Deze talentvolle ruimtelijk ontwerpers zijn deel van onze huidige complexe maatschappij.

Politiek, economisch en sociaal maken we roerige tijden door:

1. Zo laat de voorman van FvD zich negatief uit over de hedendaagse architectuur. Tijdens zijn overwinningsspeech noemde hij dat onze beschaving wordt ondermijnd door de mensen ‘die onze gebouwen ontwerpen’.

2. Een belangrijke uitdaging is de manier waarop we met privacy omgaan.

3. Ook ‘interieur’ wordt politiek. De ‘openbare ruimte' verplaatst zich naar grote publieke interieurs die in private handen zijn.

4. De klimaatcrisis leidt tot polarisatie. Groepen staan lijnrecht tegenover elkaar wanneer het gaat om de manier waarop, en het tempo waarin de transitie van ons energieverbruik noodzakelijk is.

5. Begin 2020, dankzij de Black Lives Matter demonstraties, werd duidelijk dat ook de manier waarop we als samenleving omgaan met integratie, sociale (on)gelijkheid en verdraagzaamheid nog altijd een urgent thema is.

6. En als klap op de vuurpijl werden studenten geconfronteerd met de gevolgen van de COVID-19 pandemie. Dat betekende werken vanuit een vaak kleine plek, thuis, geen contact met docenten en studenten op de academie.

Het vak Interieur (architectuur) is niet onschuldig meer.
Ga er dan maar aan staan als student om in deze wereld een eigen standpunt in te nemen.
Middels door henzelf geformuleerde ontwerpopgaven tonen de studenten nieuwe mogelijke toekomsten, innovatieve inzichten of ontwerp-strategieën. En allemaal hebben ze laten zien dat ze in staat zijn te reageren op nieuwe onvoorziene omstandigheden.
Natuurlijk, het leven is meer dan architectuur. Tegelijkertijd is het leven de essentie van architectuur.
Rationaliteit in de vorm van diagrammen en Excel-bestanden kan de schijn hebben de complexiteit van nu de baas te kunnen; dat er maar één mogelijke toekomst is.
Deze studenten laten zien dat onbevangen creatief zijn voor meer ruimte en tijd zorgt.

Namens het docententeam,

Eric de Leeuw

docent/ hoofd IN_architecture Ba

Lichting 2020