Joy Delima in Umuntu van Oostpool | foto: Anne Harbers
naar nieuwsoverzicht
5 februari 2021

GESPOT: alumna Joy Delima vertolkt slavernijverhaal in tentoonstelling Rijksmuseum

In de tentoonstelling van het Rijksmuseum, Slavernij – tien waargebeurde verhalen, vertelt Joy het verhaal van João Mina, een Afrikaanse slaafgemaakte man – die net als zij een achternaam heeft die afstamt van het Fort Elmina. "Mijn vader komt van Curaçao, mijn moeder uit Suriname", vertelt Joy in het artikel. "Ik ben geboren en opgegroeid in Rotterdam. Ik voelde me nooit vreemd of anders omdat ik overal om heen mensen had die op me leken. Dat veranderde toen ik naar de toneelschool Artez in Arnhem ging. Iedereen was wit, en ik was ineens een zwarte vrouw."

Het maakte dat ze door een bewustwordingsproces ging, en onderzoek deed naar de geschiedenis van haar voorouders. "Verdiep je, is mijn boodschap, want kennis biedt je het vermogen tot inleven in een ander."

Meer over Joy Delima

Begin 2019 spotten we Joy in een artikel van De Gelderlander, over haar snel stijgende carrière. In datzelfde jaar werd ze genomineerd voor de prestigieuze Colombina. De Volkskrant gaf de Joy's voorstelling Stamboek Monologen vier sterren en noemde het een indrukwekkend visitekaartje (lees hier meer reviews).