iMAE | Site Specific College in Derry/Londonderry, Northern Ireland
naar nieuwsoverzicht
21 januari 2021

Online theater: iMAE-partner The Playhouse gaat door

Derry is een creatieve stad in Noord-Ierland die zwaar werd beïnvloed door The Troubles – en meer recentelijk door spanningen rondom de grens met de Republiek Ierland (Europa). Deze thema's en de daarmee gepaard gaande problemen waren onderwerp van onderzoek in het college, dat zou plaatsvinden van februari tot eind april.

Tijdens de eerste drie weken van het college in Derry/Londonderry werkten de studenten vanuit de iMAE-studio in The Playhouse. De groep nam deel aan verschillende lezingen, bijeenkomsten met de lokale gemeenschap, excursies en andere activiteiten die verband hielden met de context van Ierland. Later gingen de studenten aan de slag in plaatselijke maatschappelijke organisaties als artisteducators in resident, waar ze hun eigen projecten verder ontwikkelden, in samenwerking met lokale inwoners. Sommigen voerden onderzoek uit binnen hun organisatie – anderen trokken het breder en gingen autonoom op pad: zij gebruikten open ended methoden in hun onderzoek, zoals narratieve analyse en a/r/tografie.

Door de lockdown moesten de iMAE-masterstudenten helaas eerder dan verwacht terug naar Nederland. Maar in samenwerking met The Playhouse konden ze hun site specific college gelukkig toch nog op betekenisvolle wijze afronden. Sinds de sluiting van het theater, zo meldt Derry Journal, is de vastberadenheid om lokale en globale verandering teweeg te brengen door middel van het delen van verhalen gebleven. Er is nog altijd veel animo om te onderwijzen en te inspireren, en om kunst te maken die licht werpt op belangrijke kwesties die de lokale gemeenschap beïnvloeden. The Playhouse stelde een programma samen met live optredens, workshops, festivals en conferenties – allemaal om over de hele wereld te streamen.

Nieuwsgierig? Neem een kijkje bij het online programma van iMAE-partner The Playhouse.

Lees het volledige Derry Journal-artikel

Ontdek meer over de international Masters Artist Educator.