naar nieuwsoverzicht
11 juli 2019

Phuong Dao en Marieke Bosma winnaars Academie- en Scriptieprijs academie voor Art & Design Zwolle 2019

Phuong Dao, master Interior Architecture, heeft dit jaar met zijn afstudeerwerk de academieprijs van de ArtEZ Academie voor Art & Design 2019 gewonnen. Marieke Bosma, Graphic Design, heeft met haar scriptie 'Wij-land. Hoe de kunst- en ontwerpsector kan bijdragen aan de identificatie met Nederland' de Scriptieprijs van de academie in Zwolle gewonnen.

Academieprijs
De jury omschrijft Phuong Dao als de student die het meest vrij en tegelijkertijd het meest poëtisch kon denken. Hij combineert low-tech elementen met schoenveters om zo met fascinerende metaforen voor onze relatie tot de natuur te komen. 

De andere genomineerden voor de academieprijs waren:

  • Kay-lee Boxem, Animation Design
  • Irene Schiphorst, Comic Design
  • Kim Venus and Koen van Zwol, Docent Beeldende Kunst en Vormgeving
  • Ellis Tolsma, Illustration Design
  • Luuk Elfring, Associate degree Interior design
  • Inez van der Steen, Bachelor Interior architecture
  • Esther van Roosmalen, Graphic Design

Scriptieprijs
De scriptie van Marieke Bosma handelt over de complexe en heikele problematiek van ‘de identiteit van Nederland’ in tijden van multiculturaliteit en globalisering. Vanuit de stelling dat de kunst- en ontwerpsector dé specialist is als het gaat om identiteit, onderzoekt Marieke de verhouding van de sector tot de nationale identiteit in verleden en heden - de visuele nationale identiteit - en illustreert die met tal van goedgekozen voorbeelden. Zij doet dat aan de hand van het onderscheid dat de WRR maakt van normatieve, emotionele en functionele identificatie.De scriptie toont de denkkracht die nodig is om de vele lijnen van dit verhaal bij elkaar te houden. De persoonlijke motivatie spat er van af. Mariekes aansprekende conclusie is dat kunst en design niet moeten proberen een nieuwe visuele identiteit voor Nederland te creëren, maar moeten helpen de nieuwe werkelijkheid van lokale identiteiten en veelkleurig wereldburgerschap zichtbaar te maken. Op deze manier kunnen zij het gesprek over fundamentele meningsverschillen mogelijk maken en bijdragen aan verbinding.

Wij-land door Marieke Bosma

ArtEZ Finals
Het werk van Phuong Dao, Marieke Bosma en van de genomineerden is nog tot en met zondag 14 juli te zien tijdens de ArtEZ finals in de Grote Kerk in Zwolle.