Jesim Saltik met  ‘Müzik Ruhun Gidasidir’
naar nieuwsoverzicht
8 juni 2018

Liedbundel voor Turkse migranten met dementie

Enschede | Nog even, dan studeert Jesim Saltik bij het Conservatorium in Enschede af bij de bachelor muziektherapie. Voor haar afstuderen liep Jesim onder meer stage in verpleeghuis Livio de Cromhoff in Enschede. Ze gaf daar muziektherapie aan dementerenden met een Turkse achtergrond. Dat Jesim ook in hun moedertaal met hen kon praten (Jesim heeft Turkse ‘roots’. Haar grootouders vestigden zich vanuit Turkije in Nederland) maakte het contact vanzelfsprekend veel makkelijker. Jesim ontdekte daarna al gauw dat ze, door het zingen van Turkse liederen, de mensen heel goed bereikte. Ook ontspanden de mensen heel makkelijk door het samen zingen van vertrouwde  liederen uit hun jeugd en werden ze geactiveerd.

Zo ontstond bij Jesim het idee om een liedbundel ‘te ontwikkelen’ met de meest gebruikte liedjes uit de Turkse cultuur. Volksliederen in feite, liedjes die – vaak al generaties lang –  worden gezongen op bruiloften en andere feesten. ‘Ontwikkelde’ is hiervoor het juiste woord want het boek was niet zomaar gemaakt. Jesim onderzocht de achtergrondgeschiedenis en het gebruik van de liederen en selecteerde de meest geschikte. En omdat ze een ‘product’ wilde maken, dat ook letterlijk door veel mensen gebruikt kan worden, moest de oorspronkelijke muziek, die staat in heel andere toonladders (met o.a. kwarttonen ), omgezet worden naar ‘westerse’ muzieknoten. Dat maakt de liederen geschikt voor een instrument als bijvoorbeeld de gitaar (i.p.v.  een instrument als de Perzische setar of Turkse saz dat bij ons erg zeldzaam is). Om dit goed voor elkaar te kunnen krijgen zocht Jesim onder meer contact met muziektherapeuten in Turkije, die haar veel tips konden geven.

Inmiddels is een kleine oplage van ‘Müzik Ruhun Gidasidir’ verschenen. Jesim  wil het liedboek binnenkort uit gaan geven zodat het voorverkoop (en dus gebruik) beschikbaar is. En, nog meer goed nieuws: Jesim heeft ook al een baan als muziektherapeut gevonden! Hoewel, gevonden…. zoeken hoefde niet, kiezen moest ze, want er werden haar zelfs meerdere banen aangeboden… Genoeg te doen dus, want ze wil zich beslist ook blijven inzetten voor “Connect by Music’, een organisatie die zich inzet voor vluchtelingen. Jesim werkte afgelopen februari als vrijwilliger voor hen op Lesbos.