Elaine Mitchener

ONLINE: Kitchen Table Conversation met Elaine Mitchener over verzet en herdenken

Elaine Mitchener

ArtEZ studium generale organiseert op maandag 7 december (17.00 - 18.00 uur) een online gesprek met vocalist, bewegingskunstenares en componist Elaine Mitchener. Het gesprek zal gaan over de keuzes die we maken bij herinneren en herdenken. Over de ongehoorde stemmen van standbeelden, ruimtes en plaatsen. Het gesprek is kosteloos bij te wonen en iedereen is welkom.

“Your silence will not protect you.” Audre Lorde
“We need to raise our voices a little more.” Mitsuye Yamada

De moord op George Floyd in mei dit jaar ontketende een wereldwijde stroom van woede, angst en wanhoop. Mensen over de hele wereld mobiliseerden zich en gingen de straat op om een ​​einde te maken aan institutioneel racisme. In sommige landen werden standbeelden omvergeworpen. Dit roept vragen op: waarvoor staan deze monumenten eigenlijk en voor wie spreken ze? En waar sta jij in dit debat? In het gesprek zullen we ingaan op de keuzes die Elaine Mitchener maakt in haar werk en de betekenis van het concept: Eingedenken van filosoof Walter Benjamin, die herinneren als een daad van verantwoordelijkheid ziet. De geschiedenis wordt altijd geschreven door de overwinnaars en de gevolgen blijven eeuwenlang doorklinken, aldus Benjamin.

Moderatoren
Het gesprek wordt gemodereerd door Djuwa Mroivili en Ruth van Lenthe. Djuwa Mroivili is ArtEZ-student klassieke piano en initiatiefnemer van HALT: 'Hungry, Angry, Late and Tired' en zet zich in voor het verbeteren van de intersectionele inclusiviteit binnen ArtEZ. Ruth van Lenthe is ArtEZ alumna van de master Kunsteducatie van ArtEZ en docent Beeldend Vormen aan de opleiding Social Work van Hogeschool Windesheim te Zwolle.

Podcast
Voor ArtEZ studium generale maakte Elaine Mitchener ook de podcast en playlist Unheard Voices, met daarin veel achtergrondinformatie over haar werk en ideeën. Ze introduceert enkele stemmen in de filosofie en muziek die meer aandacht verdienen. Zoek deze aflevering van Radio ArtEZ in je podcast-app of luister ernaar op de website van ArtEZ studium generale

Over Elaine Mitchener
Elaine Mitchener, geboren en getogen in Oost-Londen en van Jamaicaanse afkomst, is een hedendaagse vocalist, bewegingsartiest en componist. Ze trad op en werkte samen met tal van toonaangevende artiesten, waaronder Camae Ayewa (Moor Mother), Mark Padmore, George E. Lewis, The Otolith Group, Sonia Boyce, Tansy Davies, Hamid Drake, Van Huynh Company, Apartment House, David Toop, London Sinfonietta , Christian Marclay, Ensemble Manufaktur für aktuelle Musik (MAM), William Parker. Ze heeft het elektro-akoestische trio The Rolling Calf opgericht samen met Jason Yarde en Neil Charles.

Aanmelden: via het formulier op de website van ArtEZ studium generale
Taal: Engels gesproken

Contact
Heb je alvast een vraag voor Elaine Mitchener of een bijdrage voor het gesprek? Dan kan je mailen naar Mirjam Zegers: m.zegers@artez.nl.

 Link Zoom Event

ArtEZ studium generale
ArtEZ studium generale organiseert projecten die naast het reguliere onderwijs plaatsvinden. In al haar projecten onderzoekt zij verschillende aspecten van diversiteit. Op de website van studium generale vind je het actuele programma, blogs, podcasts en video’s van lezingen, performances en interviews. De activiteiten van studium generale zijn openbaar toegankelijk voor iedereen.

Ook interessant