"The Legacy" door Maxime Snaterse, master piano Klassieke Muziek (livestream)

Muziek

The Legacy, door Maxime Snaterse, masterstudent piano Klassieke Muziek

#ArtEZconservatoryZwolle


Ge
ïnspireerd door iets of iemand. Het voorgaande, dat wat nagelaten is, door iets of iemand, krijgt een nieuwe betekenis, gaat deel uitmaken van een nieuw geheel.

Zoals een kleine stuifmeelkorrel, afgegeven door een boom of plant, die een reis doormaakt samen met de wind en uiteindelijk op een plek terechtkomt waar het zijn functie kan gaan vervullen en de mogelijkheid heeft uit te bloeien tot een nieuw schepsel.

Zo planten ook fascinaties, herkenningen, gewaarwordingen of belevingen zich in een menselijk brein. Meegevoerd door de tijd en op een bepaald moment, door de samenkomst van omstandigheden of toevalligheden, getransformeerd tot aanzetter van een idee.

En dan begint het te werken: dat wat nagelaten is, achtergelaten, wordt geabsorbeerd, gekneed, achterstevoren gedraaid, weggesmeten en weer opgeraapt, allemaal binnenin dat complexe brein, om uiteindelijk zijn aangewezen rol te vervullen in een nieuwe creatie: gedachtegoed omgetoverd tot realiteit.

The Legacy is een pianorecital waarin telkens twee componisten aan elkaar worden gekoppeld. Enerzijds zullen de grondleggers te horen zijn, zoals bijvoorbeeld Bach die zijn wereldberoemde preludes en fuga’s schreef of Bartok die alle muzikale en technische moeilijkheden verwerkte in zijn Mikrokosmos. Anderzijds zullen componisten te horen zijn die in het bijzonder werden geïnspireerd door hun voorgangers. Zo schreef Shchedrin zijn eigen set van preludes en fuga’s, met als duidelijke inspiratiebron Das Wohltemperierte Klavier van Bach, maar in een compleet andere stijl, en componeerde Crumb de Makrokosmos als reactie op de Mikrokosmos van Bartok, waarin hij nog een stapje verder ging met het gebruik van de technische mogelijkheden op de piano. Hoe waardevol het verleden kan zijn, dat wat nagelaten is, zal duidelijk blijken. Daarnaast wordt de rijkdom van het klassieke pianorepertoire getoond met werken variërend van barok tot hedendaags.

www.maximesnaterse.com

Deze Final is online bij te wonen. Klik op  deze link  of op de Facebook eventlink hiernaast

 

Disciplines

Muziek

Ook interessant