Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Esmeralda Snaphaan

Animation Design
AN_EAsnaphaan01
Esmeralda Snaphaan

Eindwerk

GROWL

Ik wil graag op een leuke manier aan een jongere doelgroep uitleg geven over de evolutietheorie. Dat doe ik via korte animatiefilms over dieren en planten op een eiland.
Mijn inspiratiebronnen zijn: Richard Dawkins, Charles Darwin en The Greatest show on Earth van Nightwish.

Tijdens mijn uitwisseling van vijf maanden naar Finland ben ik enorm gegroeid. De konijntjes in mijn meesterproef maken zo’n zelfde groei mee. Waarin ze vallen en opstaan en hun obstakels op het eiland leren te overwinnen. En daardoor weer sterker terugkomen op het vasteland. Net zoals ik sterker ben terug gekomen in Nederland. Zie hier, evolutie!

Growl
Growl


Scriptie

Finland en Charles Darwin

In mijn derde jaar op ArtEZ heb ik voor een uitwisseling naar Finland gekozen. Hier heb ik vijf maanden verbleven en dat was een avontuur met hoogte- en dieptepunten. Door mijn lange fascinatie met de evolutietheorie, heb ik mijn ervaringen in Finland kunnen koppelen aan mijn eigen groei.

Ik ben mij vooral gaan focussen op aanpassing. Ik heb gekeken naar verschillen en gelijkenissen tussen Nederland en Finland. En daarna heb ik een onderzoek gedaan naar de connectie tussen deze verschillen en de gelijkenissen en verschillen tussen vasteland en eiland.

In mijn meesterproef worden kleine konijnen op het vasteland geteisterd door een hondenmonster. De konijnen vluchten op een boomstam naar een eiland. Daar groeien ze enorm door het eten van alle aanwezige planten. De planten pikken dit niet en groeien met ze mee. Eén plant wordt zo groot, dat hij de konijnen gaat opeten. En konijn weet te vluchten naar het vasteland en komt daar oog in oog met het hondenmonster en verjaagt hem.

De overeenkomst tussen mijn verhaal en mijzelf, is dat ik Nederland zat was en allerlei obstakels zag. Ik ben naar Finland “gevlucht”. Daar ben ik gegroeid en het werd mij daar uiteindelijk te klein. Terug in Nederland ben ik verder gegroeid en een veel zelfstandiger persoon geworden. Ik weet mijn obstakels nu makkelijker te overwinnen.

AN_EAsnaphaan03

Visie

Ik denk dat niet veel mensen dit onderwerp, de evolutie, gebruiken om animaties over te maken. Het lijkt me een gat in de markt. Daarnaast vind ik het een fantastisch onderwerp om verhalen voor en over te bedenken, informatie over op te zoeken en te vertellen.

In mijn meesterproef heb ik gebruik gemaakt van achtergronden van waterverf en ook de planten zijn met waterverf ingekleurd. Dit geeft de animatie een levendige uitstraling. Ook worden de twee entiteiten op deze manier van elkaar gescheiden. De konijnen zijn “normaal” ingekleurd. En de planten zijn met waterverf geïllustreerd. 

Mijn grootste inspiratiebronnen zijn van de boeken van Charles Darwin: “Origin of Species” en verscheidene boeken van Richard Dawkins. Ik zie hem als een soort van moderne Darwin. Dawkins is niet bang om over dit onderwerp te praten in grote conferenties en geeft fantastische antwoorden op vragen. Daarnaast komt mijn inspiratie ook van één van mijn favoriete metalbands: Nightwish. Zij hebben een nummer geschreven dat “The Greatest Show on Earth” heet. Wanneer ik naar het nummer luisterde kwam er zo’n energie en inspiratie vrij in mijn hoofd, ik moest er gewoon iets mee doen. Al sinds het tweede jaar van ArtEZ ben ik met de evolutietheorie bezig geweest in mijn individuele onderzoeken. En zo ben ik door allerlei schetsen en probeersels op dit verhaal gekomen.

AN_EAsnaphaan04

Doel

Ik hoop met mijn meesterproef de juiste mensen te vinden die misschien wel een samenwerking willen aangaan. Dit kunnen bijvoorbeeld wetenschappers of musea zijn.  Maar mijn állerbelangrijkste doelgroep zijn kinderen.
Vaak is de evolutietheorie een onderwerp waar een taboe op rust. Ik hoop via fijne, leuke, simpele, maar betekenisvolle verhalen en animaties, kinderen te bereiken. En dan het liefst op zo’n manier dat ze zichzelf vragen gaan stellen: Wwaar komen we vandaan? Hoe kan dit allemaal zo zijn? En dat er dan niet gelijk gewezen wordt naar een god, maar dat er ook andere mogelijkheden zijn. Ik probeer geen grote discussies uit te lokken, maar ik vind het wel prachtig als mensen en kinderen zichzelf vragen durven te stellen. En misschien met andere ogen naar de wereld om ons heen gaan kijken en ook gaan letten op de kleine dingen.

AN_EAsnaphaan05

Ambitie

Mijn grootste ambitie is om mijn eigen studio op te starten onder de naam Creatureralda. Voor nu wil ik mij vooral gaan richten op het maken en verkopen van animatiepoppen. Dit is een techniek die ik op mijn uitwisseling in Finland heb geleerd. Wie weet is er een markt voor? Dat ga ik nu na mijn opleiding allemaal uitzoeken. En met deze animatiepoppen wil ik dan de kleine verhalen over dieren en planten op eilanden gaan vertellen. Wellicht de animatiepoppen samen met kleine boekjes of dvd’s verkopen? Er liggen genoeg ideeën om uit te werken.

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.