Go to the main content Arrow right icon
GD_MarijeDrost_FuckDeHetroNorm_10
Marije Drost

Eindwerk

FUCK DE HETERONORM

Mijn project gaat over heteronormativiteit, dat cis-gender hetero zijn de norm is in de samenleving. Ook in kinderspeelgoed is dit vaak te zien, hier komen de traditionele, maar ook stereotyperende, man en vrouw rollen naar voren. Met mijn project kom in ik actie tegen die norm. Mijn project is een vorm van Open Source Design, dat betekent dat de campagne materialen online, overal en voor iedereen beschikbaar zijn. Ik geef mensen de mogelijkheid om hun stem te uiten en als activist in beweging te komen.

www.fuckdeheteronorm.nl

Scriptie

Heteronormativiteit

anders zijn dan de norm in een educatief systeem. Kunnen ontwerpers bijdragen aan inclusieve educatie?

In mijn scriptie ‘Heteronormativiteit’ onderzoek ik verschillende educatieve materialen en projecten over seksuele en relationele vorming. Ik kijk naar de wel of niet inclusieve inhoud en visuele uitingen. Ook onderzoek ik welke invloed de politiek en religie hebben op educatieve materialen en het belang van inclusiviteit voor leerlingen. Als laatste kijk in naar de manier hoe kunstenaars en ontwerpers dit onderwerp aanpakken en onderzoek ik de verantwoordelijkheid van de ontwerper en Design Activisme.

Het boek is ‘verkeerd om’ gebonden, om de lezer te laten ervaren hoe het is om tegen de norm in te gaan. De achterkant van het boek is hier dus de voorkant. Een gedeelte van de rug is bedekt, niet alles is zichtbaar, dit refereert aan de niet altijd gerepresenteerde leerlingen in het onderwijs. De boven- en onder zijkanten zijn in de vorm van een roze driehoek. Een symbool geassocieerd met homoseksualiteit. Het boek is ook roze omdat deze kleur vaak geassocieerd wordt met vrouwen, hier ontbreekt dus ieder spoor van een man.

Download scriptie

Visie

Het viel mij op ik in mijn jeugd en onderwijs weinig had gezien en gehoord over seksuele diversiteit, alles was doordrenkt van heteronormativiteit. Ik ben hier onderzoek naar gaan doen en zag dat ook kinderspeelgoed vol zat met die heteronorm. Ik haalde mijn inspiratie uit de speelse vormgeving van speelgoed en ook keek ik naar Street art zoals Guerrilla Marketing/art. Dit resulteerde in een activistisch product en project.

Doel

Ik hoop mensen te laten zien hoe heteronormatief de samenleving is, dat een man/vrouw relatie dus de norm is en dat ze er niet altijd van uit hoeven te gaan dat iemand hetero is.

This page was last updated on June 23, 2021