Go to the main content Arrow right icon

Iris Mulder

Graphic Design
Bachelor
GD_IrisMulder_EHVO_03
Iris Mulder

Eindwerk

EHVO

Eerste Hulp Voor Ongelukkigen 

In onze huidige samenleving heerst er nog steeds een taboe op het hebben van mentale problemen. 1 op de 7 jongeren heeft last van depressieve klachten. Met mijn project Eerste hulp voor ongelukkigen maak ik het hebben van depressieve klachten onder jongeren meer bespreekbaar om zo het taboe te doorbreken. 

Scriptie

Let’s call it a breakout

Ondanks dat de helft van de Nederlandse studenten kampt met angst- en depressieklachten is geestelijke gezondheid (of de afwezigheid ervan) nog steeds een enorm taboe. Mensen die last hebben van psychische problemen worden weggezet als aansteller en de hulpverlening is traag, bureaucratisch en onpersoonlijk. Door de komst van de coronacrisis is het er namelijk niet beter op geworden. Dit is vooral voor ons als studenten op alle fronten een onplezierige tijd. We zijn mensen in ontwikkeling, en opeens gaat alles anders dan dat we van tevoren hadden bedacht: onze hele studietijd is ontregeld en het onderwijs staat op zijn kop. Dat heeft allerlei consequenties: veel studenten leiden nu een geïsoleerder leven. Alles wordt somber en negatiever. Hoe komen we hieruit? Hoe zorgen we ervoor dat het roer wordt omgedraaid?

In mijn scriptie heb ik onderzocht op welke wijze je als grafisch ontwerper een positieve bijdrage kunt leveren aan de kijk op het hebben van depressieve klachten. Het moet meer worden gezien als iets positiefs waaraan gewerkt kan worden, in plaats van de negatieve stempel die het nu met zich meedraagt. Mensen moeten zich veilig voelen om er over te praten en zo het taboe doorbreken.

Download scriptie

Visie

In onze huidige samenleving worden we ons er steeds meer van bewust dat mentale problemen op dezelfde manier behandeld moeten worden als fysieke problemen. Als je het niet op het eerste oog kunt zien betekent het niet dat het er niet is. Toch bestaat er nog niet zoiets als een eerste hulp voor mentale problemen. Binnen het maakproces van mijn eindwerk ‘EHVO' (Eerste hulp voor ongelukkigen) heb ik inspiratie gehaald uit de visuele communicatie binnen de EHBO. Ik heb gekeken op welke manieren er wordt gecommuniceerd en hoe het eruit zou kunnen zien als er een eerste hulp zou zijn voor mentale problemen. 

Mijn eindwerk is in de zin vernieuwend omdat het concept van een eerste hulp voor mentale problemen nog niet bestaat en in onze huidige samenleving nu meer nodig is dan ooit. 

Als grafisch ontwerper vind ik het altijd belangrijk om mijn bijdrage te leveren om een verandering aan te brengen op een positieve manier. Deze nieuwe visuele communicatie is geïnspireerd door datgene wat al bij de mensen bekend is, te combineren met mijn eigen visuele visie van een eerste hulp voor mentale problemen. 

Ik heb mij gericht op de doelgroep: jongeren en studenten. Als afstudeerde student weet ik wat er in deze doelgroep omgaat en heb ik gekeken naar hoe ik ze door middel van nieuwe visuele communicatie op een positieve manier kan helpen om het onderwerp van het hebben van depressieve klachten meer bespreekbaar te kunnen maken. 

Binnen het maakproces heb ik een aantal aspecten binnen de EHBO geanalyseerd en gekeken hoe ik dit zou kunnen vertalen naar een eerste hulp voor mentale problemen. 

Na 4 jaar studeren kom ik er als afstudeerde student en beginnend ontwerper meer achter waarom ik bepaalde keuzes maakt binnen mijn eigen ontwerpen. Het komt allemaal samen. Je hebt meer kennis over het vak en je begint met het ontwikkelen van je eigen stijl. Je leert meer te begrijpen wat je doet en voor welke doelgroepen en doeleinden het geschikt is. Mijn enthousiasme over het vakgebied in het begin van mijn studie heeft door deze 4 jaar studeren meer een betekenis gekregen. Ik ben heel blij om af te studeren en ben net zo enthousiast voor mijn toekomstige projecten binnen het vakgebied als mijn enthousiasme over de studie 4 jaar geleden.

Doel

Met mijn eindwerk wil ik bewustwording creëren en de toeschouwer laten zien dat mentale problemen op dezelfde manier behandeld moeten worden als het hebben van fysieke problemen.

Door datgene wat al bij de mens bekend is te vertalen naar datgene waar een taboe op heerst om zo het taboe te doorbreken. Door het probleem net als bij een eerste hulp directe hulp te bieden en een gesprek erover aan te gaan, kan daarbij het taboe worden doorbroken op de manier hoe er nu tegen het hebben van depressieve klachten wordt aan gekeken.

Ambitie

Binnen mijn toekomstplannen als ontwerper ben ik nog opzoek naar datgene waarbinnen ik wil werken en waar mijn passies precies liggen. Wel zou ik het gaaf vinden om mijn eindexamenproject te kunnen door ontwikkelen. Zodat er wellicht in de toekomst een eerste hulp bestaat voor mentale problemen, waarin verschillende doelgroepen eerste hulp aan geboden kan worden om wellicht toekomstige problemen te kunnen voorkomen.

 

 

This page was last updated on June 23, 2021