Go to the main content Arrow right icon

Olivier van Dam

Interieurarchitectuur
Bachelor
OliviervanDam-titel werk-fotograaf
Olivier van Dam

Eindwerk

Refuge

Rond mijn tiende jaar ging ik vaak naar het bos met mijn vrienden; als we vrij waren ontsnapten we aan de woonwijk en gingen we hutten bouwen. Doordat de vorm van de takken die wij vonden verschilden werd elke hut anders. Aangezien alle takken los op elkaar gestapeld werden was de constructie altijd eenvoudig.

Mijn naam is Olivier en ik ben ervan overtuigd dat we als mens, omdat we in een complexe wereld leven die wordt overheerst door technologie en consumptie, behoefte hebben aan tastbaarheid en evidentie. In de ‘Refuge’ staan de eenvoudige handelingen centraal: rusten, wassen, maken, eten en verwarmen. Ik heb hier uitsluitend wat ik nodig heb. Midden in de natuur en overgedragen aan de elementen vind ik beschutting tussen twee wanden die een meter uit elkaar staan en vier meter lang zijn. Opgebouwd uit gestapelde houten balken vormen deze het onderkomen. De balken hoor ik zacht kraken in de wind, met mijn hand voel ik structuur van het hout en ik ruik tegelijkertijd de geur die hier vanaf komt. Ik zonder mij af in een simpele maar zeer degelijke constructie, een rechte vorm vaal wegvallend in het abstracte landschap. Een plek om te leven in eenvoud. Een plek om tot rust te komen.

Doel

Met de huidige pandemie nemen burn-out klachten drastisch toe. Door de lockdown is onze actieradius verkleint waardoor we continu in complexe en dichtbevolkte steden aanwezig zijn.

De geschiedenis van de mens heeft zich voor het overgrote deel afgespeeld in de natuur. Omdat dit diep geworteld in onze oorsprong ligt blijken wij hier beter te gedijen én meer tot rust te komen. 

De ‘Refuge’ biedt de mogelijkheid om jezelf tijdelijk af te zonderen en offline te zijn. De stad wordt verlaten en verruilt voor een eenvoudig onderkomen in een natuurlijke omgeving.

Visie

De hedendaagse maatschappij is complex. De omgeving waarin wij ons bevinden is berekend en artificieel, door de mens tot stand gekomen. In de westerse wereld komen we niks tekort, daarentegen verdrinken we in overvloed. We hebben meer dan dat we nodig hebben. Zo heerst er niet alleen fysiek, maar ook digitaal een overdaad aan producten en diensten. 

Als antwoord op deze vervreemde wereld grijpt mijn werk terug naar de oorsprong. Het terug brengen naar de essentie en het streven naar het tactiele stel ik centraal in het wederscheppen van een begrijpbare en humanistische areaal. De ‘Refuge’ gaat niet alleen op in de natuur door zijn esthetiek maar ook in zijn filosofie in termen van eenvoud en oorspronkelijkheid. De voelbare verbondenheid met deze termen is mij de kwaliteit die een hogere emotionele waarde met zich meebrengt.

This page was last updated on June 22, 2021