Go to the main content Arrow right icon

Lieke van der Kolk

Interieurvormgever
Associate degree
ID_ lieke van der kolk_foto 4
Lieke van der Kolk

vrijheid binnen het kader.

“Samen bouwen aan een visionaire woonvorm” 

Visie

We bevinden ons op het moment in een woningcrisis. Er is een tekort en tot 2030 wil de overheid een miljoen woningen bij laten bouwen.  Met mijn ontwerp wil ik laten zien dat we leegstand kunnen inzetten om het woningtekort op te vangen en om interessante woonvormen te creëren.  
In de gemeente Zaanstad staan 560 (bedrijfs)panden leeg. Dit is opgeteld 230.000 m2 aan oppervlakte die zou kunnen worden ingezet voor wonen. Als jonge ontwerper voel ik mij geroepen om te laten zien wat we hier mee kunnen doen. De huidige en meest voorkomende woonvormen in Nederland zijn ontstaan vanuit standaardisatieplannen en een streven naar economische eenvoud en gelijksoortigheid. We bouwen nieuwe woningen met hert oog op stedelijke beeldvorming. Naar mijn mening focust de woningbouw zich te veel op de grote schaal en te weinig op de kleinere schaal. Ik vind het belangrijk dat bewoners meer naar voren worden getrokken in het ontwerpproces binnen woningbouw, zodat ruimte ontstaat om een eigen woonplek te kiezen en te kunnen vormgeven. Door samen te bouwen aan de eigen woonomgeving creëert dit meer gezamenlijkheid en saamhorigheid. Met mijn ontwerp bied ik een alternatieve bouwmodule aan die met respect voor het bestaande gebouw flexibel en gezamenlijk wonen mogelijk maakt. 

Het ontwerp

Het pand “De Patronage” is één van de 560 leegstaande panden in Zaanstad. Het gebouw heeft een oppervlakte van 530 m 2 en is daarom ideaal om meerdere woonunits in te vestigen. Door een grid te creëren binnen het bestaande gebouw, heb ik de ruimte weten onder te verdelen in kaders. Deze ruimte bestaat uit individuele kaders, gezamenlijke kaders en vrije kaders. De individuele kaders dienen als ruimte waar de bewoners hun eigen woning mogen bouwen. De gezamenlijke kaders zijn ingevuld als gezamenlijke ruimtes (kook- en eetplekken, speelplekken, etc.). De vrije kaders bestaan uit ruimten die vrijgehouden moeten worden en dit schept zo lucht. Om flexibel op- en afbouwen mogelijk te maken, bied ik de bewoners een bouwmodule aan die dit mogelijk maakt. Met dit modulair bouwsysteem zorg ik ervoor de bewoners en ik, in mijn rol als ontwerper, het gebouw gezamenlijk en met respect kunnen vormgeven.  

This page was last updated on June 13, 2021