Go to the main content Arrow right icon

Charmanie Bansie

Interieurvormgever
Associate degree
ID_CharmanieBansie_header_1
Charmanie Bansie

Het is mijn schuld, het is mijn eigen schuld. 

Deze perceptie hebben jongeren met schuldproblemen vaak waardoor ze een gebrek aan eigenwaarde ervaren. Niet iedereen is goed voorbereid op de financiële verplichtingen die op je afkomen vanaf je 18e. Voor mij als ontwerper betekent eigenwaarde een ervaring met trots die versterkt wordt naarmate je verder komt in je ontwikkeling. Daarom heb ik een storytelling-ontwerp gemaakt in De Patronage waarbij het versterken van eigenwaarde onder schuldjongeren het doel is.  
 
De jongeren doorlopen in mijn storytelling vijf fases. Hierbij is gelaagdheid het belangrijkste uitgangspunt. Op deze manier wil ik de jongeren motiveren om zich open te stellen voor gesprek en beweging te krijgen in hun benarde positie. In mijn ontwerp is de huidige staat van De Patronage en zijn omgeving verbijzondert om zo de kracht van dit mooie gebouw te versterken. Het toont aan dat oud en vervallen een herwaardering kan krijgen. 
 
De letterlijke en figuurlijke route die schuldjongeren volgen, komt langs onderdelen als benadering, saamhorigheid, probleem oplossen, perspectief creëren en intiem contact. De laatste fase noem ik: “Het hart van De Patronage. Door het proces ben je emotioneel kwetsbaar en komen hulpverleners het dichtst bij je hart. Daarom vind ik het belangrijk dat schuldjongeren op dat moment worden beschermd en dat heb ik gedaan met een Scoby-koepel. Het materiaal Scoby, een zelfgroeiende gist-bacterie, is vergelijkbaar met onze huid als beschermlaag. 

Visie 

“Op papier werden gevoelens werkelijkheid en kleur een emotie”. Dit is altijd mijn standpunt geweest in wie ik ben als ontwerper. Ik bescherm graag mensen of objecten en kom graag bij het meest kwetsbare stukje om dit vervolgens uit te lichten. Kwetsbaarheid is een rauwe en pure schoonheid die ook in de interieurvormgeving gezien mag worden. Ontwerpen is voor mij als een grove zware steen met een verborgen diamant. In mijn afstudeerproject wil ik mensen bewust laten worden van de kern achter het begrip “schuldjongeren” en dat schulden hebben niet altijd je eigen schuld is. Er is een reden en een verhaal, dat alleen opengebroken kan worden met een aangereikte hand.  

This page was last updated on June 13, 2021