Go to the main content Arrow right icon

Brenda Ferreira dos Santos

Interieurvormgever
Associate degree
ID_Brenda Ferreira dos Santos_ foto1
Brenda Ferreira dos Santos

Verbonden  zijn  met geborgenheid 

 Wat doen interieurs met ons in tijden van pandemie? Na onderzoek te hebben gedaan naar de oorzaken en gevolgen van claustrofobie, vroeg ik mij af in hoeverre vormgeving en materialisering van ruimte deze fobie kan beïnvloeden. Hierin heb ik vooral gekeken naar de persoonlijke ruimte die vervreemd wordt als gevolg van deze angst. Tijdens de lockdown zat ik als student bijna de hele dag op mijn kamer. Voor buitenlandse studenten die een opleiding in Nederland komen volgen lijkt deze pandemie nog lastiger te zijn.  
Omdat deze studenten bijna nergens terecht kunnen wil ik een plek creëren waar ze kunnen studeren en zich verbonden voelen met andere studenten. 

Visie 

Lockdown, een vreemd land en weinig tot geen tijd om sociale contacten op te bouwen. Hoe voelt het nou om in deze situatie te zijn? De lockdown viel niet mee. Dit bleek uit vele artikelen die ik gelezen heb en door te praten met een aantal buitenlandse studenten.  
 
‘Veel binnen zitten. Snel afgeleid omdat ik tegen mijn woonkamer aan kijk en er veel spullen om mij heen staan. Daarnaast moet ik al mijn werk op en om mijn bureau heen opstapelen wat ik normaal op school bewaar. Hierdoor maak ik van woning ook nog eens een opslag van.’ – Anoniem  
 
Voor mijn afstudeer ben ik daarom aan de slag gegaan met het onderzoeken naar oorzaken en gevolgen van claustrofobie in de huidige situatie. Hierbij is het project gefocust op connecties maken en geborgenheid vinden in kleine oppervlaktes, want claustrofobische aspecten spelen een minder grote rol als je je veilig, vertrouwd en verbonden met een ander voelt. De ruimte in de Patronage heb ik benaderd vanuit de afmetingen van het menselijk lichaam. ‘Studeer modules’ zijn de mij uitgangspunt. Na een eigen onderzoek te hebben gedaan naar welke maten en posities het fijnst aanvult om te studeren, hebben elk module een eigen maat gekregen. Ondanks deze verschillen vormen de modules een eenheid en zorgt voor een speelse manier van communiceren.  
 
Door zijn levendige geschiedenis en doordat de kenmerkende aspecten goed bewaard zijn gebleven wil ik weinig aanpassingen doen in het bestaande gebouw. 

This page was last updated on June 13, 2021