Go to the main content Arrow right icon

Sanne Mekelenkamp

Docent Beeldende Kunst en Vormgeving
Bachelor

De stem van het water 

In mijn eindwerk probeer ik de toeschouwer te laten luisteren naar de stem van het water. Dit uit zich door de toeschouwer op blote voeten door het water te laten lopen in een donkere, afgesloten ruimte. Deze ruimte kan een meditatieve werking hebben door de druppels die je langzaam op de achtergrond hoort en het water wat je rondom je voeten hoort.

Visie

Mijn werk is gebaseerd op het parlement van de dingen van filosoof Bruno Latour. Hij zegt dat alle dingen rechten hebben, en dus ook alle dingen een stem hebben. Alleen vergeten wij als mensen daar vaak naar te luisteren, terwijl dat wel heel belangrijk is voor de balans in de wereld. Maar ook denk ik dat je je meer bewust bent van jouw rol in je omgeving als je ook daadwerkelijk luistert naar die omgeving. Dat zie je ook terug in de werken van Olafur Elliasson, die mijn inspiratie was. Hij laat natuur fenomenen in zijn kunstwerken zien die de mensen wat leren over henzelf of hun omgeving. Door naar de grootte of het mystieke van het werk te kijken roept het vragen op over jezelf.  
 
In mijn werk wil ik jullie laten luisteren naar het water. Ik heb voor water gekozen omdat het 1 van de basiselementen van de aarde is. De vroegere filosoof zoals Thales van Milete zei zelfs dat alles water is, en dat water het oerprincipe is. Water heeft mij tijdens dit proces erg gefascineerd. Het is krachtig, sterk en groots, maar tegelijkertijd meegaand, rustgevend en magisch. Tijdens dit onderzoek heeft water voor mij echt een karakter gekregen. Het is voor mij gaan leven, en ik voel enige empathie voor het water. Wat ik aan het begin nog niet perse had. Hierdoor ben ik meer bewust van de rol van water in mijn leven. 
 
 Het is een ruimte geworden die een meditatieve werking zou kunnen hebben. Ik heb er veel tijd door gebracht en merkte dat bij mij door de rust die er is, de druppels die zachtjes op de achtergrond te horen zijn en het gevoel van het water om je voeten een bepaalde meditatieve werking op mij hadden. Je kan jezelf helemaal afsluiten om hier alleen te zijn met het water. Op deze manier kan je contact maken met het water en ik hoop dit ook teweeg te brengen bij anderen. 
Door het af te dekken met een plafond die voor mij de indruk geeft van maanlicht met regen wordt volgens mij de focus meer gelegd op het water, zonder het plafond keek ik toch veel naar boven en leiden dingen zoals de lamp en het raam af van het water. Door de kleine glinstering in het water, waarin ik mijn inspiratie heb gehaald uit zeevonk, wat een mysterie is in het water door algen die soms licht geven  en waarvan de wetenschappers nog niet precies weten waarom het zo'n magisch tafereel is, probeer ik de schoonheid van het water nog meer te accentueren. Door deze onderdelen samen te brengen hoop ik de stem van het water het meest recht toe te doen. 
 

Doel

Door te luisteren naar de stem van het water hoop ik dat mensen zich meer bewust worden van de rol van water in hun leven. Door meer te willen weten over jouw rol in je omgeving is het heel belangrijk om meer naar die omgeving te luisteren, zo ontstaat er een bepaalde balans. Deze balans zoek ik in mijn werk. Tijdens dit proces ben ik ook meer empathie gaan ontwikkelen voor water en heeft het een belangrijkere rol in mijn leven gekregen. Alle dingen om ons heen in de natuur hebben een stem en hebben rechten. Wij kunnen als mens niet voor hen bepalen wat er mee gaat gebeuren, al stappen we vaak wel in die rol. Door meer te luisteren naar de dingen om ons heen en die rechten te accepteren, worden de dingen om ons heen gehoord zoals ze ook daadwerkelijk verdienen.

AFBEELDING 1 NOG TOEVOEGEN

De stoel in de donkere ruimte omringd door water. Hier kan plaats worden genomen om het water helemaal in je op te nemen en echt contact te maken met het water. 

AFBEELDING 2 NOG TOEVOEGEN

Met je blote voeten stap je de ruimte in. Je voelt het water rondom je voeten en maakt echt contact met het water.

AFBEELDING 3 NOG TOEVOEGEN

Het plafond geeft de indruk van zacht maanlicht met regendruppeltjes. Zachtjes hoor je op de achtergrond het getik van de druppels in het water.

 

 

This page was last updated on June 11, 2021