Go to the main content Arrow right icon

Valentin Selie

Animation Design
Bachelor
bovenaan
Valentin Selie

Limbus Limina

Verhuizing, een nieuw (of overleden) famillielid. Mijn werk gaat over een moment; De tijd na het plotseling wegvallen van vertrouwde structuur, nog voordat je jezelf herpakt hebt en weet hoe je met je nieuwe levenssituatie om moet gaan. Dit is de zogezegde ‘liminale fase’; een moment van groei, overkomen, en transformatie.

De werken in de kamer laten zien over hoe ik die liminaliteit ervaar, en geeft ruimte voor reflectie. Voor mij brengt begrip troost met zich mee, én houvast. Ik wil met mijn installatie de toeschouwer de mogelijkheid bieden om te reflecteren op wat liminaliteit voor henzelf betekent.

IYX

In mijn onderzoek ben ik op zoek gegaan naar een gevoel dat ik had met betrekking tot routine. Ik kwam er achter dat het voor mij lastig is om routine te ontwikkelen omdat de structuur van mijn leven vrij vaak plotseling en radicaal veranderd is; verhuizingen, wisselende gezichten en gebrek aan stabiliteit. Het continue wegvallen van die structuur bleek een term te hebben: de liminale fase. Ik probeer deze term eigen te maken door hem te begrijpen, te ontleden en te verbeelden. Het onderzoek is een worsteling met de term in een poging om hem te definieren, en er zo grip op te krijgen.

Lees mijn onderzoek

Mijn eindwerk gaat over het wegvallen van structuren, jezelf herpakken op het moment dat het leven fundamenteel veranderd. Een verbindende liminale fase die we momenteel wereldwijd mee maken is de covid19 pandemie. Deze raakt elk individu anders, maar één ding is zeker: de structuur van het leven is radicaal veranderd en we proberen ons aan te passen. Op indivuduele schaal werkt het niet anders en verbindt het ons op dezelfde manier. We bouwen aan een nieuwe structuur om te kunnen omgaan met situaties die zich plotseling voordoen. Met name gaat het voor mij om de gevoelens die daarmee gepaard gaan.

Dat is waar mijn werk vaak ontstaat: vanuit een gevoel. In het onderzoek dat volgt op het herkennen van zo'n gevoel en het beeld wat ik ermee associeer vergelijk ik mijn gevoel met dat van een ander. Ik zoek verbindingen tussen verhaal en materiaal en probeer er iets mee te verduidelijken, eerst voor mijzelf en dan voor de toeschouwer. Het werk dat ik maak is vaak een interactie tussen het beeld en het verhaal waarvan het resultaat ontstaat namate het completer raakt. Als een soort sneeuwbal effect krijgt het substantie als het in volume groeit

 


De animaties die ik maak projecteer ik graag direct op een set, zo komt er speelse beweging in een wereld gemaakt van steen, hout en gips. De dualiteit tussen de beweging in het licht van de projectie en de strenge levenloosheid van het bebouwde podium spreekt me erg aan.

Ik voel affiniteit met stop-motion films waarbij alles met de hand is gemaakt, en 2d getekende animaties waarbij de bewegingen vloeiend en realistisch zijn. In animatie is elk detail dat de kijker ziet een keuze van de maker, zo ook de manier waarop de toeschouwer het werk benaderd. Ik wil mijn werk graag bij de toeschouwer in de ruimte zetten. Het tastbaar maken, de kijker deel maken van het werk. Op die manier hoop ik de ervaring nog verder te kunnen sturen.

 


Het wegvallen van de schoolse structuur door de covid19 pandemie zorgt ook bij mij persoonlijk voor veel opschudding, ik moest alle voorzieningen opnieuw opbouwen en logistiek blijft het puzzelen. Het voelt echter wel ontzettend relevant om dan juist met dit onderwerp af te studeren.

 

Op dit moment probeer ik met mijn werk een ervaring te delen. Ik probeer mijn gevoel te spiegelen aan dat van de ander en meer begrip te krijgen over het menselijke gevoel en hoe het ons verbind. Ik kan door middel van mijn werk in gesprek gaan met de toeschouwer. Dat gesprek gaat over begrip. In mijn ervaring bied begrip troost bij situaties waarin we ons verloren voelen en houvast in het geval van moedige inzet.

Momenteel is mijn doel dus eigenlijk "door middel van communicatie leren over de ander, en daardoor ook meer over mijzelf."

 

Mijn huidige werk gaat over liminaliteit, over transities tussen levensfases, afronden van structuren en nieuwe wegen in slaan. In zekere zin gaat het dus ook over de fase na mijn afstuderen, waar de academie ophoud en ik een nieuwe structuur moet vinden in het leven.

Ik hoop dat in de toekomst deel van die structuur in enige vorm inhoud om les te mogen geven met betrekking tot animatie of kunst. Daarnaast wil ik mijn werk verder ontwikkelen zodat ik me in de toekomst kwalitatief op gelijke voet mag verhouden naast de waanzinnig getalenteerde animatoren, illustrators, comic artists en kunstenaars in mijn huidige omgeving.

 

This page was last updated on June 11, 2021