Go to the main content Arrow right icon

Tijmen Steunenberg

Animation Design
Bachelor
AN_TSteunenberg_01b
Tijmen Steunenberg

Prikkels

“Prikkels” is een animatiefilm over de worstelingen van iemand met ADHD. Het is een combinatie van digitaal getekende animatie met stop-motion. Het verhaal is gebaseerd op persoonlijke ervaringen en probeert de kijker mee te nemen in de belevingswereld van zo’n ADHD’er. Het vertelt over de lessen die de maker door de jaren heen geleerd heeft in zijn omgang met ADHD, op een manier die herkenbaar kan zijn voor zowel mensen met ADHD, als mensen zonder.

via GIPHY

 

ADHD Zelfhelpboek

Lees ADHD Zelfhelpboek

De titel van mijn scriptie is “ADHD Zelfhelpboek. Een boek over hoe ik mijzelf heb geholpen om te gaan met mijn ADHD.” Die titel zegt al best veel toch? Het is geen survivalgids. Het is geen handleiding voor ADHD. Het is geen medisch rapport waarin ik haarfijn uitleg hoe je van ADHD problemen af kunt komen.

Wat het wel is, is een poging tot een verhaal. Mijn verhaal. Het verhaal van wat ik heb geleerd in de jaren sinds mijn diagnose ‘ADHD’. Ook is het een onderzoek naar ADHD en survivalgidsen (ook wel “zelfhelpboeken”), waarmee ik mijn eindfilm probeer te ondersteunen en onderbouwen.

In mijn scriptie behandel ik ook de positieve kanten van ADHD, iets dat in onze huidige samenleving vaak wordt vergeten of over het hoofd wordt gezien. Toch vind ik het belangrijk te benadrukken dat alhoewel je met ADHD kunt worstelen, het lang niet alleen maar negatief is.

Maar het beste is om gewoon voor jezelf te ervaren wat het is, dus nodig ik je graag uit het te lezen.

via GIPHY

 

Mijn visie is eigenlijk dat ik het negatieve stigma dat op ADHD ligt, wil ophelderen. Nu is dat een te groots iets om in mijn eentje aan te pakken, maar ik hoop met mijn werk meer begrip te mogen creëren voor deze stoornis. Dit begrip hoop ik te creëren bij zowel kijkers zonder ADHD als met.

Wanneer je geen ADHD hebt, hoop ik je met deze film meer informatie te bieden en te tonen wat er allemaal kan spelen in het hoofd van deze (ondergetekende) ADHD’er.

Wanneer je zelf ook ADHD hebt, hoop ik je met dit werk te laten zien dat het oké is om ermee te worstelen. Dat je niet de enige bent. Ik hoop dat je positief naar jezelf en naar je ADHD weet te kijken, want het is lang niet zo negatief als dat we vaak denken. Met structuur en acceptatie kunnen we een heel eind komen!

Het werkproces is net als mijn film een worsteling geweest.

In het begin lag mijn focus vooral op de techniek: ik wilde graag tonen wat ik in mijn tijd hier heb geleerd. Maar bij deze vormen wist ik niet wat ik ermee wilde vertellen.

Toen besloot ik het om te draaien en te kijken naar wat het verhaal was dat ik wilde vertellen. Uiteindelijk wilde ik mensen meenemen in het hoofd van een ADHD’er en laten ervaren hoe dit is. Maar ook toen was de worsteling nog niet voorbij:

Het verhaal dat ik namelijk in mijn hoofd had zitten, wilde maar niet duidelijk overkomen. Achteraf bleek het precies datgeen te missen wat voor iemand met ADHD (en blijkbaar dus ook mijn film) erg belangrijk is: structuur.

Nadat ik de informatie in duidelijke blokken wist te delen en de kijker met een Voice Over meenam in deze reis, kwam het verhaal pas echt over.

Met mijn werk hoop ik een inkijkje te geven in het hoofd van een ADHD’er en anderen te informeren van wat ADHD nou precies met je kan doen. Ook hoop ik dat wanneer iemand die eveneens met ADHD worstelt, zich in dit werk kan herkennen en zich er gerust in kan stellen niet de enige te zijn die ermee worstelt. Misschien biedt het werk hen zelfs tips in hun omgang hiermee.

Als laatste hoop ik dat mijn werk mensen weet te raken of te vermaken. Wanneer mensen bij dit werk iets nieuws ervaren, dan is mijn doel al behaald.

via GIPHY

via GIPHY

 

 

This page was last updated on June 11, 2021