Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Doing (Artistic) Research

Doing (Artistic) Research is een (pilot-) programma dat gezamenlijk aangeboden en gecureerd wordt door docenten, onderzoekers, alumni en studenten van ArtEZ. In lezingen, workshops en tentoonstellingen kunnen studenten los van hun eigen studie met verschillende aspecten van (artistiek) onderzoek kennismaken. Op deze pagina vind je meer informatie en het programma. 

Doing Artistic Research

Programma

Doing (Artistic) Research organiseert gedurende het hele jaar activiteiten. Het programma is nog in de maak, dus de evenementen die je hieronder ziet zijn nog maar het topje van de ijsberg. Houdt deze pagina dus goed in de gaten

 • Elk jaar publiceert APRIA, het platform voor artistiek onderzoek van ArtEZ, in samenwerking met de opleiding Master Kunsteducatie een selectie van het onderzoek van haar studenten. Dit jaar maakte textielontwerpster en artist educator Suzanne Dikker een essay over manieren waarop we ons opnieuw met onze omgeving kunnen verbinden, waarbij ze de verbindende kracht van traditionele productieprocessen naast de mogelijkheden van digitalisering en virtualisering bekijkt.

  Tijdens dit evenement zal Suzanne haar onderzoek delen in gesprek met twee andere artist educators: Yuliya Globa en Anne Rouwmaat. Yuliya is een docent binnen de ArtEZ Bachelor Docent Dans. Ze werkt met inclusieve dans in het theater en als een interdisciplinaire choreograaf en bewegingsdocent. Anne is een middelbare school theaterdocent wiens onderzoek zich richt op het emotioneel welbevinden van jongeren na corona.

  Meer informatie op de agenda van artez.nl

  • Waar: Mediatheek Arnhem
  • Wanneer: 13 oktober, 12:00
  • Taal: ENG
  • Toegang: gratis, registreren niet nodig

  Eens per jaar lanceert APRIA, ArtEZ's platform voor artistiek onderzoek, een Open Call en worden ArtEZ studenten, docenten en onderzoekers uitgenodigd om deel te nemen. Vorig jaar was dat Ways of Knowing waarbij we de manieren waarop men kennis verwerft onderzochten. Martine van Lubeek (BEAR-alumnus, 2022) deelde haar onderzoek op APRIA. Hoe heeft zij haar onderzoeksvragen aangepakt? Waarom koos ze ervoor om haar artistiek onderzoek op APRIA te presenteren? Is publiceren op APRIA ook iets voor jou?

  In haar onderzoek onderzocht Martine de Rijn als een plaats van kennis. Haar werk nodigt ons uit om de rivier te zien als onderdeel van de hydrocommons en te overwegen hoe luisteren een instrument is waarmee we onze verwikkelingen met andere werelden kunnen onderzoeken. 

  Martine werkte in haar onderzoek met methoden van belichaamd luisteren. Tijdens het evenement zal Deep Listener ® en onderzoeker Sharon Stewart Martine interviewen over haar werk, en samen zullen ze deze onderzoeksmethode in een korte oefening met de deelnemers delen. Sharon en Martine zullen ook praten over hoe deel te nemen aan een Open Call van APRIA en wat daarvoor nodig is.

  Meer informatie volgt, houd deze website en artez.nl/agenda goed in de gaten

  • Waar: Mediatheek Arnhem
  • Wanneer: 4 oktober, 16:00
  • Taal: ENG
  • Toegang: gratis, registreren niet nodig

   Als maker van creatief werk doe je onderzoek. Soms lijkt het onderzoek dat je in en voor je werk doet en het onderzoek waarover boeken worden geschreven ver uiteen te liggen. Om te tonen hoe deze uitingen van onderzoek dichter op elkaar liggen dan je denkt, zijn de mediatheek en de werkplaats theorie een samenwerking aangegaan waarin artistiek onderzoek van studenten wordt geëxposeerd. De exposities zijn in de mediatheek en tonen hoe creatief werk en onderzoek in een klein ecosysteem samenhangen.  

  Meer informatie in de agenda van artez.nl

Wat is (artistiek) onderzoek?

In (artistiek) onderzoek vallen kunstwerk en onderzoek met elkaar samen. Elk (artistiek) onderzoek ontwikkelt daarom zijn eigen onderzoeksmethode. Het woord ‘artistiek’ staat bewust tussen haakjes omdat het artistieke ook in het onderzoek zelf bepaald wordt en ook niet van tevoren is gegeven. Er bestaat daarom ook niet zoiets als een vaste methode om (artistiek) onderzoek te doen; er is niet maar één weg, er bestaan talloze. En die moet je vinden en daar willen wij je graag bij helpen.

Doing (Artistic) Research doet dat door verschillende activiteiten aan te bieden om met andere studenten, alumni, docenten en onderzoekers in contact te komen en kennis en ervaringen te delen over onderzoek (bijv. over je eigen onderzoeksvragen). Verder kun je kennisnemen van onderzoek dat andere studenten, kunstenaars en onderzoekers hebben gedaan; daarbij zul je ook ervaren dat onderzoek doen altijd een publiek aspect heeft omdat onderzoek bestaat bij de gratie van een omgeving die feedback kan geven en de waarde van het onderzoek kan beoordelen of mee vorm kan geven. (Artistiek) onderzoek doe je niet alleen.

Over ons

Doing (Artistic) Research is een samenwerking van Werkplaats Theorie, Honours Lab, Studium Generale ArtEZ, Mediatheek, APRIA en ArtEZ Press. Kortom: afdelingen die met artistiek onderzoek te maken hebben en hier op verschillende manieren uiting aan geven.

In Doing (Artistic) Research verzorgt de Mediatheek de locatie, de archieven en de boeken, zet het Studium Generale zich in om complexe ideeën te vertalen naar prikkelende lezingen of workshops, richt de Werkplaats Theorie zich op individuele coaching en uitwisselingen met alumni en biedt het Honours Lab verdiepende onderwijstracks aan die student, theorie en kunstpraktijk met elkaar verbinden. APRIA, ten slotte, biedt een podium om (artistiek) onderzoek te verspreiden via haar website.