ArtEZ Dansacademie

De theateropleidingen maken onderdeel uit van de Academie voor Theater en Dans. De Dansacademie in Arnhem heeft een volledig aanbod dansopleidingen: van vooropleiding tot master. De academie vervult een pioniersrol in het dansvakonderwijs.

Het Theatrium in Arnhem
Het Theatrium in Arnhem

De Dansacademie leidt op tot internationaal opererende dansers, makers,  performers en dansdocenten. Tot individuen die ergens voor staan. Afgestudeerde dansers zijn in staat om multi- en interdisciplinair te werken en weten hun eigen plek te veroveren in het snel en steeds veranderende werkveld.

Individu gericht 

De opleidingen van de Dansacademie zijn kleinschalig. Het individu gerichte onderwijs laten wij zoveel mogelijk aansluiten op de praktijk.  Het ontwikkelen en versterken van de eigen artistieke en culturele identiteit staat centraal binnen alle opleidingen van de dansacademie. Er is aandacht voor preventie, kennis over eigen functioneren en het verder ontwikkelen van de eigen signatuur van iedere danser, maker en dansdocent. Veel waarde wordt gehecht aan een goede technische basis - een belangrijk middel voor dansers voor het verder ontwikkelen van hun kunstenaarschap.

Historie

De roots van de Dansacademie liggen bij de voor de oorlog door Winja Marova opgerichte dansschool in Arnhem. Audrey Hepburn was een van de leerlingen. In 1968 kreeg de Arnhemse Dansacademie de officiële status. In de jaren '80 werd de academie onderdeel van de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem, later ArtEZ. Sinds 2004 is de Dansacademie gevestigd in het Theatrium, het prachtige ondergrondse gebouw van architect Hubert Jan Henket. Het pand is verbonden met de Rietveld-gebouw.

Balletles met Audrey Hepburn
Balletles met Audrey Hepburn

De academie was aanvankelijk klassiek georiënteerd. Met de komst van Hlíf Svavarsdóttir in 1991 is het profiel omgebogen naar het hedendaagse werkveld. In 2000 fuseerde de academie met de EDDC - European Dance Development Centre. Vanuit verschillende gezichtspunten werd de opleiding rijker, en het onderwijs ontwikkelde zich verder. Met de komst van directeur Gaby Allard in 2006 is de koers nog steviger ingezet op het veeleisende hedendaagse werkveld, bijvoorbeeld met een nieuw innovatief en coherent curriculum in 2009.      

Innovatie dansvakonderwijs

De Dansacademie vervult een pioniersrol binnen de innovatie van dansvakonderwijs. Het onderwijs wordt volledig geperiodiseerd aangeboden. Dat betekent dat het onderwijsprogramma rekening houdt met het specifieke fysieke en mentale ontwikkelingstempo van het danserlichaam. Daarnaast worden traditionele curriculumonderdelen in combinatie met aanvullende technieken in veranderende samenhang binnen het programma geplaatst. Deze vorm van dansonderwijs vermindert blessures aanzienlijk en draagt bij aan de ontwikkeling van excellente dansers/docenten met grote kennis over zelfregulering en carrière-verlenging.

De academie werkt intensief samen met Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP). De academie heeft een associate professor Gezondheid: Matthew Wyon. Naast onderzoek zorgt hij voor het toepasbaar maken van onderzoeksgegevens voor verdere innovatie van het dansonderwijs van ArtEZ.


Contact

  • Overzicht, contactgegevens en route van de ArtEZ-instituten in Arnhem.


Directeur Academie voor Theater en Dans

Gaby Allard
g.allard@artez.nl