ArtEZ Academie voor Theater en Dans

De ArtEZ Academie voor Theater en Dans bundelt de diverse vooropleidingstrajecten en de vijf bacheloropleidingen op het gebied van dans en theater van ArtEZ in Arnhem en Zwolle.

ArtEZ Theater, links het Theatrium in Arnhem, rechts het Sophiagebouw in Zwolle
ArtEZ Theater, links het Theatrium in Arnhem, rechts het Sophiagebouw in Zwolle

De opleidingen binnen de academie kenmerken zich door het op de individu gerichte onderwijs. Het ontwikkelen en versterken van de eigen artistieke en culturele signatuur komt bij alle opleidingen terug. Ook innovatie, ondernemerschap en onderzoek zijn thema’s die de theater- en dansopleidingen kenmerken.

Terug in de tijd
De academie kent vele voorgangers zoals de Dansacademie (t/m 2017) en de Academie voor Theater (t/m 2017). De roots liggen bij de eind jaren ’30 opgerichte Arnhemse dansschool van Winja Marova. In 1968 kreeg deze opleiding een officiële status. De opleiding was klassiek georiënteerd. In de jaren ’80 werd de school onderdeel van de hogeschool voor de kunsten, later ArtEZ. Met de komst van Hlíf Svavarsdóttir in 1991 is het profiel omgebogen naar het hedendaagse werkveld. In 2000 fuseerde de academie met het European Dance Development Centre.

De Toneelschool is in 1956 opgericht. De wall of fame in het Theatrium in Arnhem waar de lessen van de opleiding wordt gegeven toont groepsfoto’s van alle jaargangen op een rij. Digitaal bekijken kan ook.

 

*Muziektheater wordt aangeboden door het ArtEZ Conservatorium


Contact

  • Overzicht, contactgegevens en route van alle ArtEZ-instituten in Arnhem en Zwolle.