AKI ArtEZ

AKI ArtEZ Academie voor Art & Design in Enschede is de kleinste academie van Nederland. De AKI is gevormd in de jaren '60 en tot de dag van vandaag schatplichtig aan de uitgangspunten van toen. 

AKI ArtEZ is sinds 2013 gevestigd in een oude textielfabriek in de Enschedese wijk Roombeek
AKI ArtEZ is sinds 2013 gevestigd in een oude textielfabriek in Roombeek

Individueel onderwijs

AKI ArtEZ heeft opleidingen op het gebied van vormgeving en beeldende kunst. Centraal staat individueel onderwijs, zo weinig mogelijk bepaald door structuren of controlesystemen, zo veel mogelijk gericht op de menselijke maat en op het eigen initiatief van studenten en docenten. Ons onderwijs draait om het optimaal ondersteunen van de individuele ontwikkeling van de student: jouw motivatie is het uitgangspunt van de studie en jouw doelen bepalen de loop van de studie. 

De academie is in de eerste plaats een gemeenschap van ontwerpers, kunstenaars, vakmensen en studenten. De sfeer is open, iedereen kan van elkaar leren, ook buiten de eigen jaarlaag of opleiding. Want de academie is niet alleen een school, maar ook een manier van leven. 

Van kunstnijverheid naar moderne kunst

De Academie voor Kunst en Industrie (A.K.I) werd opgericht in 1946 door een aantal textielfebrikanten. Na een aantal jaren als traditionele kunstnijverheidsschool werd onder directeur Joop Hardy de weg naar de vrije moderne kunst ingeslagen. Gedurende enkele tientallen jaren was de AKI de meest vrije en eigenzinnige kunstacademie in Nederland. Sinds 2002 is AKI onderdeel van ArtEZ. Het maakt samen met de vestigingen in Arnhem en Zwolle deel uit van de ArtEZ faculteit Art & Design.

Afsluiting 1e jaars project in 1988
Afsluiting 1e jaars project in 1988

Gerenoveerde textielfabriek

AKI ArtEZ is sinds 2013 gevestigd in een gerenoveerde textielfabriek Tetem II. Bij de renovatie door architectenbureau Marx&Steketee is veel aandacht besteed aan duurzaamheid. De renovatie ontving de Benelux Aluminium Awards.

AKI ArtEZ is klein maar compleet, met werkplaatsen voor metaal, kunststof, zeefdruk, grafiek, keramiek en hout. Met groot formaat plotters, lasercutters, 3D-printers, een uitgebreide video- en fotostudio en een analoge doka. Met ateliers en expositieruimtes. Kan bijna niet beter, maar als een student nog wensen heeft dan zoeken we graag naar oplossingen. Het is mogelijk samen te werken met studenten van de Technische Universiteit, Saxion Hogeschool en het Conservatorium.


Contact

  • Overzicht, contactgegevens en route van alle ArtEZ-instituten in Enschede. 

Directeur AKI ArtEZ
Marc Boumeester
m.boumeester@artez.nl