Naar overzicht

3 maart: zusterstadbijeenkomst Arnhem en Wuhan

3 maart: zusterstadbijeenkomst Arnhem en Wuhan
26 feb 2020
26 feb 2020
ArtEZ Conservatorium Arnhem
ArtEZ Conservatorium Arnhem

Arnhem en Wuhan zijn al 20 jaar bevriend. Arnhem voelt zich dan ook zeer verbonden met de situatie die als gevolg van het coronavirus is ontstaan. De epidemie heeft grote impact op heel veel mensen: in zusterstad Wuhan en in de rest van China – maar ook vlakbij, in Nederland. Daarom organiseren ArtEZ en de gemeente Arnhem op 3 maart een zusterstadbijeenkomst vol beeld, muziek en performance: iedereen is van harte welkom.

Afgelopen november vond in het Arnhemse gemeentehuis een ontmoeting plaats tussen ArtEZ en een delegatie uit Wuhan. De sfeer was optimistisch: de ART CHANGES aanpak van ArtEZ bracht veel enthousiasme teweeg. Zo veel dat beide partijen afspraken om eind dit jaar met een Arnhemse afvaardiging van o.a. masterstudenten naar Wuhan af te reizen. Helaas: die plannen zijn met de uitbraak van het coronavirus in december voorlopig van de baan.

Zusjes in voor- en tegenspoed

Ook in Nederland grijpt het coronavirus om zich heen; hier in de vorm van negativiteit en discriminerende uitingen naar de Chinese community. De nare gebeurtenissen van de afgelopen tijd vormen voor de gemeente Arnhem en ArtEZ aanleiding om de handen ineen te slaan. Zij organiseren op 3 maart een zusterstadbijeenkomst, om mensen een hart onder de riem te steken, hier en in Wuhan. En om met kunst te laten zien dat zusjes altijd zusjes zijn: in geluk en verdriet, ver weg of dichtbij. Kunst is een taal die barrières kan wegnemen. Die verbinding kan leggen en uitdrukking kan geven aan menselijke emotie. Bruggen kan slaan. Komende dinsdag gaan (internationale) studenten van ArtEZ bruggen bouwen met hun kunst. En dat willen ze niet alleen doen, maar samen met betrokken mensen uit de regio.

Programma

De avond wordt geopend door Ahmed Marcouch, burgemeester van Arnhem. Marjolijn Brussaard, voorzitter van het College van Bestuur, zal iedereen welkom heten. Vervolgens laat Nishant Shah, dean onderzoek van ArtEZ, zijn licht schijnen over discriminatie en the politics of hope, de thema’s die de rode draad van de bijeenkomst vormen. Het programma is gevuld met muziek, beeld en performance: een jazz combo, een statement door masterstudenten Theatre Practice en een dance duet verzorgd door the International Student Circle. Een dirigent die in China werkt, vertelt zijn verhaal: zijn vrouw is daar nu, maar hij mag voorlopig niet terug. Aan het einde van de avond is er tijd om met elkaar in gesprek te gaan.

Interesse? Wees welkom!

Iedereen is van harte uitgenodigd voor de zusterstadbijeenkomst, op aanstaande dinsdag 3 maart in de concertzaal van ArtEZ aan de Utrechtseweg in Arnhem.

 Terugblik op deze succesvolle bijeenkomst: de burgemeester van Arnhem, Ahmed Marcouh, roept op ervoor te waken dat we niet ook besmet raken met het viris dat discriminatie heet. 

Deel dit