Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Wie zijn de kwetsbare burgers van vandaag en hoe kan design hen van dienst zijn?

  • Vormgeving
  • Architectuur en...
  • Onderzoek
Wie zijn de kwetsbare burgers van vandaag en hoe kan design hen van dienst zijn?

Arnhem | Boek release Designing for Precarious Citizens — Building on the Bauhaus Legacy

2019 markeerde het 100-jarig bestaan van het Bauhaus. De gelegenheid riep vragen op over hoe het hedendaagse kunstonderwijs ontwerpers wil voorbereiden op een snel veranderende samenleving. Designing for Precarious Citizens verbindt de idealen van Bauhaus met onderzoek van ontwerpers en studenten naar de levensomstandigheden van de precaire arbeidersklassen.

De lessen van Johan Niegeman
Deze publicatie neemt het werk van de Nederlandse architect en Bauhaus-leraar Johan Niegeman als uitgangspunt. Zijn doel was om een betere kwaliteit in huisvesting te bereiken voor de massa, met name voor groepen die in slechte omstandigheden leven, de zogenaamde precaire burgers. Hoe zou Niegeman zijn kernideeën en overtuigingen in 2020 aan zijn studenten hebben gecommuniceerd? Wie zijn de kwetsbare burgers van vandaag? En hoe kunnen ontwerpers streven naar een betere toekomst voor hen?

Research by Design
Designing for Precarious Citizens kijkt terug op hoe ontwerpers deze vragen in het verleden hebben aangepakt, maar stelt deze vraag ook aan experimentele ontwerper Frank Kolkman, kunstenaar en ontwerper Giuditta Vendrame, en interactieve kunstenaar en ontwerper Klasien van de Zandschulp. Elk van deze ontwerpers gebruikte Niegemans ideeën en paste het aan naar hun eigen hedendaagse ontwerppraktijk.

Over Jeroen van den Eijnde en Jorn Konijn
Jeroen van den Eijnde is opgeleid als productontwerper (ArtEZ) en designhistoricus (Universiteit Leiden). In 2015 promoveerde hij op zijn onderzoek Het huis van IK. Ideologie en theorie in het Nederlandse vormgevingsonderwijs Van den Eijnde is momenteel lector Product Design and Interior Architecture aan de ArtEZ University of the Arts.

Jorn Konijn is curator architectuur en design en schrijver. Hij cureerde verschillende tentoonstellingen, zoals het officiële Nederlandse paviljoen voor het International Architecture Biennale van Sao Paulo (Brazil) over Unsolicited Architecture, de prijswinnende Housing with a Mission tentoonstelling voor the Urbanism & Architecture Bi-City Biennale van Hong Kong en Shenzhen 2011 en de tentoonstelling Lélé – architect van geluk en gezondheid voor het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) in 2012. Momenteel is hij hoofd van het programma van de Dutch Design Week.

Het boek is nu verkrijgbaar in de ArtEZ Press-webshop.

Over ArtEZ Press
Driving change, shifting perspectives and emphasising the power of the arts.

Onze filosofie is dat elke publicatie van ArtEZ Press van waarde moet zijn voor kunst en samenleving. Onze publicaties stimuleren verandering en innovatie, bieden nieuwe perspectieven en tonen de kracht van kunst. Ze zijn een inspirerende kennisbron voor studenten, kunstenaars, onderzoekers en iedereen die geïnteresseerd is in kunst, cultuur en onderwijs. Onze publicaties stimuleren diversiteit en rijkdom in theorie en praktijk.
ArtEZ Press is de uitgeverij verbonden aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten. Sinds 2005 publiceren we boeken van hoge kwaliteit, zowel qua inhoud als qua vormgeving. Het unieke ontwerp versterkt de inhoud en vice versa. De zorgvuldig samengestelde collectie die ArtEZ Press door de jaren heen heeft opgebouwd, vertegenwoordigt disciplines als architectuur, beeldende kunst, dans, interieurontwerp, kunsteducatie, mode, muziek en muziektherapie, productontwerp, theater, design en kunsttheorie.

Volg ons op Instagram: @artezpress 

Meer nieuwsberichten