Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Waardering voor Popconvenant van Basis tot Booster

  • Muziek
A Mili, foto Anne-Marie Kok
A Mili, foto Anne-Marie Kok

Goed nieuws voor Oost-Nederlands talent
De Raad voor Cultuur maakte eerder deze maand de adviezen voor de BIS (Culturele basisinfrastructuur) voor 2021 - 2024 bekend. Goed nieuws voor Oost-Nederlands talent: productiehuis De Nieuwe Oost is opnieuw opgenomen in de BIS en kan dus de komende vier jaar haar makers blijven ondersteunen. En goed nieuws dus ook voor de Oost-Nederlandse popsector, muzikanten en het Booster Festival. Want de plannen van De Nieuwe Oost baseren zich op de samenwerking tussen de ontwikkelinstellingen, makers, Oost-Nederlandse poppodia en het ArtEZ Conservatorium in Zwolle, Arnhem en Enschede, die is vastgelegd in het Popconvenant van Basis tot Booster

Samenwerking van Oost-Nederlandse makers en popmuziekketen 
De Raad voor Cultuur leek in zijn BIS-beoordeling onder de indruk van de plannen en is verheugd dat De Nieuwe Oost stevig inzet op popmuziek. In het Popconvenant worden kennis, netwerk, faciliteiten en financiële middelen gedeeld op een manier die binnen de BIS structuur en -aanpak geheel nieuw is. Met ‘Van Basis tot Booster’ is voor de komende vier jaar een partnerschap gerealiseerd waarin de Oost-Nederlandse makers en popmuziekketen optimaal kunnen functioneren en dat muzikanten een plek geeft om artistiek te groeien en succesvol te zijn. 

- Rob Kramer (directielid van ArtEZ Conservatorium) : "Ik ben heel blij met de BIS toekenning en het onderliggende convenant van Basis tot Booster. Het ondersteunt ons festival niet alleen financieel, maar versterkt ook onze samenwerking met de relevante partijen in Oost-Nederland. Hierdoor krijgen onze studenten nog meer kansen om te spelen en hun netwerk te 'boosten."

- Pim Kokkeler (projectleider Booster Festival): "De BIS toekenning geeft Booster ruimte inhoudelijke groei door te maken met onder andere meer demospreekuren en speelplekken, en een grotere rol richting de talentontwikkelingstrajecten in Oost Nederland. Dit komt het talent van het conservatorium ArtEZ, Enschede én heel Oost-Nederland ten goede! " 

-Dennis Platvoet (artistiek en zakelijk coördinator van De Nieuwe Oost): ”Popmuziek functioneert bij uitstek als een ecosysteem, en als onderdelen daarvan niet werken, werkt het geheel niet meer. Makers, podia, ontwikkelinstellingen en publiek vormen samen dat ecosysteem. Het convenant zorgt ervoor dat we vanuit De Nieuwe Oost | pop dit ecosysteem ondersteunen en versterken. Van de Basis in Nijmegen tot Booster in Enschede, een dergelijke spanwijdte is uniek in Nederland”.

Partners Popconvenant van Basis tot Booster  
Partners van het Popconvenant van Basis tot Booster zijn: Basis (Nijmegen), Hedon Productiehuis (Zwolle), De Nieuwe Oost | pop (Deventer), de Poppunten Overijssel en Gelderland, ArtEZ Conservatorium (Arnhem, Enschede, Zwolle), GIGANT (Apeldoorn), Metropool (Hengelo/Enschede), Luxor Live (Arnhem), Doornroosje (Nijmegen), Burgerweeshuis (Deventer), Hedon (Zwolle) en showcasefestival & popconferentie Booster (Enschede).
Zij trekken gezamenlijk op binnen diverse trajecten, op het gebied van kennisdeling, community building, financiering en het bieden van podiumplekken. Een toekenning van de BIS aan De Nieuwe Oost betekent in deze een belangrijke impuls voor de hele Oost Nederlandse pop-sector.